Medi ambient
Cambrils no s'adhereix a la campanya «Amiant zero a Europa»
L'AdC va presentar una moció en la què demanava "la identificació i retirada del fibrociment a Cambrils, l'adhesió a la campanya "Amiant zero a Europa" i la substitució de la coberta del Centre Alba"
Cambrils no s'adhereix a la campanya "Amiant zero a Europa". Aquest va ser el resultat de la votació en seu plenària, el passat 1 de febrer, a una moció presentada per l'Assemblea de Cambrils en la què es demanaven diverses qüestions. Per un costat: "la identificació i retirada del fibrociment a Cambrils, l'adhesió a la campanya "Amiant zero a Europa" i la substitució de la coberta del Centre Alba".
Segons va exposar el regidor Ivan Sanz, "l'any 2001, l’amiant va ser prohibit a l’Estat espanyol (ús, comercialització i distribució) després de demostrar-se que es tractava d’un material amb efectes cancerígens. A Cambrils hi ha equipaments públics, com ara el Centre Alba, on encara conviuen diàriament amb els veïns municipi elements fets d’amiant". L'any 2013 es va posar en marxa la campanya “Amiant zero a Europa” iniciada per la Federació d’Associacions de Víctimes de l’Amiant de l’Estat Espanyol i la Federació d’Ecologistes en Acció. Aquesta campanya, tal com va dir Sanz, està recollint adhesions d’institucions polítiques, entitats, societats científiques, organitzacions ecologistes, entre d’altres, en la qual s’insta a compartir plans d’acció de gestió i eliminació de l’amiant, així com mesures de suport a les víctimes.
Mapatge per identificar la presència de fibrociment i el seu grau de degradació a Cambrils
Per tot plegat, l'Assemblea de Cambrils va demanar que l'Ajuntament s'adherís a la campanya; que realitzés un mapatge per identificar la presència de fibrociment i el seu grau de degradació a Cambrils i establir un pla d’acció progressiu per retirar l’amiant que es detecti en edificis i terrenys públics municipals; que impulsés una campanya d’informació i sensibilització sobre els riscos de l’amiant; demanar suport al Consell Comarcal del Baix Camp, a la Diputació de Tarragona, a la Generalitat de Catalunya i al Govern de l’Estat per poder finançar amb els recursos suficients els acords de la moció i, que l’Ajuntament tornés a habilitar la partida pressupostària, aprovada en el seu moment, per a l’execució de la segona fase del Centre Alba consistent en la substitució de la coberta.
Malgrat tenir el suport de l'NMC, Cs, el PP i els regidors no adscrits Cinta Ballesté, Inma Sierra i Santi Gámez; la proposta no va prosperar al rebre el vot contrari de l'equip de govern i l'abstenció de la regidora no adscrita Encarni Bello.
Josep M. Vallès: "És evident que es tracta d'una problemàtica que escapa de les possibilitats de l'Ajuntament de Cambrils"
El regidor de Benestar Social –Josep M. Vallès– va explicar que desestimaven la moció perquè la retirada de l'amiant ja està regulada pel RD 396/2006 de 31 de març i la guia tècnica corresponent que indica els procediments per retirar i eliminar el fibrociment amb seguretat, per empreses homologades, i per la Directiva 2009/148/CE del Parlament europeu sobre protecció als treballadors del risc de l’amiant. A més, aquesta Directiva es prolonga amb una resolució del parlament europeu el març de 2013 "Riesgos para la salud en el lugar de trabajo relacionados con el amianto y perspectivas de eliminacion de todo el amianto existente". L'any 2015, segons Vallès, diverses entitats i organitzacions van demanar que es posés en marxa un fons de compensació a les víctimes i plans d'acció per a l'eliminació segura de l'amiant amb fons procedents d'Europa. Per tot plegat, "és evident que es tracta d'una problemàtica que escapa de les possibilitats de l'Ajuntament de Cambrils i que ha de venir regulada per la instància i els fons europeus. Assignar recursos locals no seria lògic en un procés que ha d'arribar d'un pla d'abast europeu" va afirmar el regidor de Benestar Social.
Pel que fa al Centre Alba, Vallès va apuntar que, "es va pensar en canviar la coberta per un tema de confort tèrmic i el tema no està tancat. Estudiem alternatives que evitin la mobilització del fibrociment i la seva emissió al medi ambient. Quan tinguem les alternatives, decidirem i executarem l’obra. Per tot això, queda justificada –al nostre parer–, la improcedència de la moció".