Cultura

Any Cardenal Vidal i Barraquer

La cloenda de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer se celebrarà aquest divendres a la Sala de Plens

L’acte començarà amb la presentació del llibre “El cardenal Vidal i Barraquer, una vida en imatges” de Manel Tarés i Pedro Otiña

Per Redacció

Cartell del darrer acte de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer
Cartell del darrer acte de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer | Cedida

L’Any Cardenal i Barraquer de Cambrils arriba al seu punt final després d’un programa intens de conferències, exposicions, concerts, actes religiosos, publicacions, rutes i tota mena d’activitats per posar en valor la figura i difondre la veu d’un personatge silenciat. El proper divendres 15 de març a les 19 hores, a la Sala de Plens, se celebrarà l’acte de cloenda, que començarà amb la presentació del llibre “El cardenal Vidal i Barraquer, una vida en imatges”. La presentació anirà a càrrec de la doctora de filosofia Margarita Mauri i comptarà amb les intervencions del regidor de Cultura, Josep Lluís Abella, i els dos autors, Manel Tarés i Pedro Otiña.

Posteriorment, hi haurà parlaments institucionals de persones vinculades amb la commemoració del 150è aniversari del cardenal. En primer lloc, prendrà la paraula el Comissionat de l’any cardenal Vidal i Barraquer, Josep Maria Panicello, que farà un repàs a la programació realitzada. A continuació, serà el torn del director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Marcel·lí Joan; l’Arquebisbe de Tarragona; Jaume Pujol, el representant de la família del cardenal, el doctor Francesc Vidal-Barraquer; el president de la Diputació, Josep Poblet; i l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. L’acte finalitzarà amb un aperitiu amb totes les persones assistents.

El llibre

El llibre “El cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, una vida en imatges” pretén ser una aproximació biogràfica la figura del Cardenal. La historiografia especialitzada ha recuperat molta documentació textual coetània, que ha permès aproximar-se al cardenal i la seva època. Aquest llibre parteix, en canvi, de documents fotogràfics que han de facilitar que es pugui copsar la dimensió del personatge en tota la seva magnitud. Les imatges sempre van acompanyades d’un breu text que permetrà al lector situar a l’espai i el temps el referent fotogràfic.

Les fotografies

Aquest llibre utilitza principalment fotografies procedents del mateix arxiu de la família Vidal-Barraquer. Això ha permès als autors accedir a imatges encara inèdites que mostren els moments més importants en vida del cardenal. En aquest sentit al llibre es publiquen fotografies realitzades o atribuïdes a Josep Vidal i Barraquer, germà del cardenal arquebisbe, qui el va fotografiar sovint. Sens dubte, les fotografies d’en Josep Vidal constitueixen una font d'informació imprescindible per a conèixer la trajectòria vital del cardenal i de la família Vidal-Barraquer durant les quatre primeres dècades del segle XX.

El llibre també recull fotografies realitzades per la neboda del cardenal, Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer. Destaquen les realitzades després de la mort del Cardenal. Així, va documentar amb gran mestratge el treball d’afaiçonament del bust del cardenal que fou donat per la família a l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle de Cambrils l’any 1953 o el procés creatiu de l'escultura del cardenal que s'aixeca a la plaça de l’Església de Santa Maria de Cambrils.

Montserrat Vidal-Barraquer també va documentar amb detall el trasllat de les restes mortals del cardenal des de la cartoixa de La Valsainte (Suïssa) fins a Cambrils i Tarragona, el maig de 1978. El reportatge fotogràfic resultant, del qual presentem alguna imatge en aquest llibre, és una detallada mostra d’aquest esdeveniment tan esperat per la societat cambrilenca, en particular, i tarragonina, en general.

Finalment, el llibre es complementa amb fotografies obtingudes per fotògrafs professionals que van cobrir diferents actes públics del cardenal. Citem Pere Català i Pic, que va obtenir unes imatges del cardenal en un acte a Vimbodí, així com Josep Brangulí, Frederic Ballell, Josep Maria Sagarra, Gaspar Sagarra, Josep Domingo o Carlos Pérez de Rozas, pioners dels fotoperiodisme català. En clau tarragonina destaquem les imatges d’Hermenegild Vallvé, Ramon Vallvé o la nissaga dels Torres, mentre que en clau cambrilenca destaquem les imatges de diferents actes realitzades per Josep Ortoneda i Budí i Lluís Rovira i Llurba que, juntament amb altres professionals locals, documentaren els diferents esdeveniments commemoratius relacionats amb el cardenal durant la segona meitat del segle XX.

Comenta aquest article