Societat

El pagès cambrilenc Josep Maria Calvo cull una carabassa gegant de 51 quilos de pes

Per Berta Ruiz



Josep Maria Calvo amb les carabasses gegants que ha collit enguany
Josep Maria Calvo, un pagès cambrilenc de 66 anys ja jubilat, ha superat el rècord de l'any passat, quan va collir una carabassa de 47 quilos de pes. Enguany, la collita ha sigut molt més espectacular, en quantitat de carabasses gegants i en el pes d'aquestes, ja que la més gran pesa 51 quilos i les altres que enguany ha collit el Josep Maria pesen: una, 42 quilos, l'altra 37 i la més petita uns 15 quilos.
Segons va explicar Josep Maria Calvo a Revista Cambrils Diari Digital, no hi ha cap secret en collir aquestes hortalisses tan espectaculars, "tot és a base de tenir una mica de sort i les característiques de les llavors que fan aquests tamanys de carabasses tan grosses. Tot va a base de fem i aigua, res més, ni adobs, ni ensulfatar, ni cap tipus de producte químic. Les vigilo molt, amb molta paciència, i les mimo com una criatura. De cara a l'any vinent, si puc vull fer-ne encara de més grosses, de 60 quilos o més".

Un petit museu a casa

El Josep ha anat muntat un petit museu a la planta baixa d'una casa familiar situada a la plaça d'Espanya. Allí s'hi poden trobar una gran quantitat d'objectes, la majoria d'ells relacionats amb la pagesia, el camp o els cultius, que la gent li ha anat donant o que ell mateix ha anat comprant en mercats d'antiquaris. Tal i com explica Josep Maria Calvo, "aquí em distrec molt, al matí vaig al tros i a la tarda vinc aquí. Netejo els objectes, els arreglo, els canvio de lloc. Hi disfruto molt. És el meu lloc, on m'hi passo més hores que a casa. Mentre pugui tenir aquest goig de poder anar-ho fent, cada any ho ompliré més, perquè és la meva distracció".

Una col·lecció amb més de 200 objectes amb molta història. S’hi poden trobar ferradures, arades de llaurar de tots tipus, morralles, collars, rodes de carro, purgadors d’olives, eines de cultiu, fotografies antigues de Cambrils dels anys 40 i 50, eines relacionades amb el món de la construcció de principis del segle passat, una bicicleta dels anys 40, una màquina de cosir del 1901 i moltes altres coses.

Al Josep també li agrada mostrar aquest petit museu, hi ho fa tres vegades a l'any: per la Festa Major de la Immaculada, el Divendres Sant –aprofitant que els tabernacles se situen a la plaça– i per la Fira de Cambrils, el mes de juny, coincidint també amb la instal·lació del mercat medieval a la plaça.

Comenta aquest article