Esports

Solidaritat

Repte solidari contra l'ELA: Cristina Vallespí i David Díaz creuen nedant l'Estret de Gibraltar

Per Redacció

Cristina Vallespí i David Díaz en la seva travessia per l'Estret
Cristina Vallespí i David Díaz en la seva travessia per l'Estret | Cedida

La nedadora màster del Cambrils Club Natació, Cristina Vallespí, juntament amb el nedador barceloní David Díaz, van aconseguir creuar l’Estret de Gibraltar el passat dissabte 13 d’abril; com a colofó d’un repte solidari que han fet per recaptar fons per a la Fundació Miquel Valls. L’objectiu fonamental que es van plantejar els dos nedadors a l’hora de decidir creuar l’Estret va ser el solidari: recaptar fons per la Fundació Miquel Valls, que treballa per millorar la qualitat de vida dels afectats per l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (coneguda popularment com ELA); una malaltia poc freqüent i degenerativa que encara no té tractament de curació. La Cristina va perdre la seva mare per l’ELA i és per això que ja fa uns quants anys que col·labora amb la causa. De fet, el Cambrils CN també col·labora amb aquesta entitat; ja que els darrers anys han estat presents a la Milla i la Doble Milla Marina, les travessies que organitza cada any el Club a Cambrils. L’entitat hi instal·la un estand propi, per fer-ne difusió i distribuir material de marxandatge; precisament, per recaptar fons. Enguany, es farà el matí del diumenge 23 de juny a la Platja del Regueral, amb sortida i arribada al costat del Club Nàutic.

Pel que fa al repte esportiu, la iniciativa estava pensada des de feia temps; però la seva organització no ha estat fàcil, per tot el que implica. Cal gestionar una sèrie de permisos, complir uns requisits i pagar uns diners. Feia dos anys que estaven en llista d’espera per creuar l'Estret; ja que cal fer-ho a través de l'associació ACNEG (“Asociación Cruce a Nado Estrecho de Gibraltar”). És una entitat que acompanya tots els nedadors que volen fer aquesta travessia; atès que creuar l'estret no és un repte fàcil sobretot pels vents i les corrents del mar, sense oblidar el trànsit molt intens de vaixells que hi passen. Es diu que no hi ha dos dies iguals a l'estret de Gibraltar: els vents que bufen durant tot l'any i les fortes corrents canviants són els inconvenients principals a l'hora de creuar nedant d'un continent a l'altre. Per tot plegat, a l'hora de fer la travessa se solen reservar 10 dies per poder triar el millor en funció de les condicions meteorològiques. 

Travessia de l'Estret en un temps de 4 hores

Quant al tema més físic del repte; els dos nedadors han estat entrenant des de fa temps, incloent entrenaments específics en aigües obertes, tant a Cambrils com en altres llocs (per exemple, a les platges del Perelló), cada cap de setmana per poder arribar amb les condicions més òptimes a la fita.Finalment, el dissabte van sortir a les 07:42 hores del matí, d’un dia molt bonic, amb un vent suau de ponent i que els va dur a l’èxit; ja que van creuar d’Europa a Àfrica en un temps total de 4 hores i 1 minut, després de recórrer una distància de 15,3 quilòmetres, arribant a “Punta Cires”, ja al Marroc, a les 11:53 hores.

No és el primer cop que els dos nedadors fan una travessia per recaptar fons per l’ELA, ja que fa dos anys van creuar les Illes Medes fins a les Formigues per la mateixa causa.

Recaptar recursos per lluitar contra l'ELA

Tenint en compte que la lluita contra aquesta malaltia no es pot aturar i es necessiten recursos per fer-ho; la gent de Cambrils, a més del dia de la Milla i tothom que vulgui aportar el seu granet de sorra, poden seguir fent una aportació econòmica a través de la pàgina web: http://fundaciomiquelvalls.org/ca/ O es poden posar en contacte amb la fundació, que té uns números de compte corrent,i simplement per saber que és una aportació per a la seva travessia, poden afegir-hi “l’estret per l’ELA”. Qualsevol aportació que es facin serà molt benvinguda per la Fundació i, sobretot, pels malalts d’ELA.

Diferents imatges de la travessia per l'Estret de Gibraltar

 

Comenta aquest article