Reconeixement
La cambrilenca Anna Rovira, premiada com a millor dona enòloga per la revista alemanya Genuss Magazin
La cambrilenca Anna Rovira, enòloga del celler de Capçanes, ha estat distingida per la revista alemanya Genuss Magazin, especialitzada en vins, com a millor dona enòloga. Aquesta distinció, a més, ha vingut acompanyada d'un espai ben destacat de la publicació i un diploma de reconeixement. Anna Rovira ha explicat a revistacambrils.cat la seva satisfacció pel premi aconseguit, “qualsevol celler pot participar en aquests premis enviant els vins que cregui convenients. La gent de Genuss Magazin els tasten i, en aquest cas, els vins del celler de Capçanes van sortir molt ben puntuats. Van mirar qui era l'enòleg i és així com em van donar el de millor dona enòloga. Abans de dir-me que havia guanyat un premi em van enviar un qüestionari que, posteriorment, va sortir publicat a la revista que fan”. Anna Rovira també ha explicat que la repercussió del premi ha estat molt gran ja que la revista va sortir publicada poc abans de la Fira ProWein de Dusseldorf, la fira del vi i de les begudes alcohòliques més important del món que s'ha celebrat en aquesta ciutat alemanya del 17 al 19 de març. Segons Anna Rovira, “van venir molta gent a felicitar-me allí a la Fira ja que el celler de Capçanes fa anys que hi participa”. Cal dir que l'any passat, Anna Rovira va ser designada com a segona millor enòloga en aquests mateixos premis i el celler de Capçanes va ser distingit com a millor celler revelació.
Anna Rovira: “És bo que es visibilitzi que no és només una feina d'homes”
Anna Rovira ha explicat que, en aquest cas, no hi ha un premi per al millor enòleg home “però al ser una dona ja es veu diferent. A la gent li agrada que es visibilitzi que no és només una feina d'homes, que hi ha moltes dones en el món del vi”. Rovira ha explicat que a Dusseldorf se li van acostar gent a fer-se fotos amb ella pel fet d'haver guanyat el premi en el marc de la fira ProWein. Aquesta Fira és la més important del món i hi participen uns 6.000 cellers provinent de tots els continents. La repercussió del premi ha traspassat fronteres i la premsa especialitzada del nostre territori també se n'ha fet ressò. I també, de manera especial, la revista francesa Gilbert Gaillard que en la seva darrera edició li dedica la portada a l'enòloga cambrilenca a més d'una àmplia entrevista a les pàgines interiors. Aquesta revista es distribueix a 19 països i té una tirada d'uns 300.000 exemplars.
Acabar la carrera i començar a treballar al celler de Capçanes
Aquest proper mes de juny farà set anys que Anna Rovira treballa al celler de Capçanes. Hi va entrar quan tot just havia acabat la carrera d'Enologia a la URV. Com ella mateixa explica, “un divendres em graduava i el dilluns següent ja començava a treballar a Capçanes”. Des de la seva perspectiva actual, l'enòloga cambrilenca explica que “quan surts de la facultat saps poca cosa. Comences a treballar i, en el meu cas, no vaig entrar per fer d'enòloga. Jo vaig entrar per ajudar a l'exportació i també feia camp. L'evolució del celler ha portat cap això, han confiat en mi i, de moment, està sortint bé”. Tot això ha anat acompanyat d'una evolució constant del món del vi. Segons Anna Rovira, “cada vegada hi ha més cellers i cada vegada la competència és més forta. Hi ha gent amb moltes ganes de fer vi i de provar coses noves”. L'enòloga cambrilenca en destaca l'ambient de companyonia, més que la rivalitat que hi pugui haver, “tothom va a tot arreu i al final pot passar que unes experiències que es fan a Itàlia et poden servir a tu. Avui en dia la millor escola és sortir del teu celler i veure altres coses. Se n'aprèn moltíssim. Jo he après molt més treballant que estudiant”.
La demarcació de Tarragona compta amb moltes DO. Per Anna Rovira, “hi ha unes DO més avançades que altres” i destaca que la DO Montsant “està fent una tasca de divulgació i d'investigació del mateix territori que és envejable. És un equip petit que s'està movent d'una manera impressionant”. Rovira precisa que “una DO no la fan quatre persones, la fan tot el conjunt de cellers. La DO Montsant es va fundar l'any 2001 i cal dir que la gent dels cellers hi està molt involucrada”.
Anna Rovira apunta la importància que ha adquirit el món del vi que fins i tot disposa d'uns estudis universitaris específics, “hi ha una carrera de quatre anys per estudiar com fer vi. Això vol dir que l'impacte econòmic que té aquest món és brutal”.
L’Apunt
Un milió d'ampolles en cada verema
El celler de Capçanes produeix uns 800.000 litres de vi cada verema, el que suposen al voltant del milió d'ampolles i una cinquantena de referències. Segons explica Anna Rovira, “el mèrit perquè tot surti bé és que la gent que t'ha de portar el raïm te'l porti quan tu li demanes. La nostre feina és controlar tot el territori vinícola. Analitzem totes les parcel·les i tots els raïms i els classifiquem per qualitats. Estem contínuament en contacte amb el productor i quan és l'època, li marquem el dia de la verema i l'hora en què l'ha de portar. Nosaltres ja sabem cada raïm cap a quin producte anirà”. Anna Rovira explica que “la garnatxa i la carinyena són les dues varietats que es veremen per edats, “cada edat la producció és diferent i et permet fer un producte o un altre”.