Personal
S'aprova el darrer tram de l'equiparació salarial de la Policia Local amb els Mossos d'Esquadra
L'oposició va criticar que aquesta mesura s'hagi pres al marge de la RLT. Recordem que l'octubre de 2017 s'aprovava el segon tram del nivell III i quedava pendent el tercer. El tema en qüestió es remunta a l'any 2010
El ple extraordinari del passat 30 d'abril va aprovar l'aplicació del tercer tram del nivell III de l'equiparació salarial de la Policia Local de Cambrils amb els Mossos d'Esquadra. El punt va ser aprovat per l'equip de govern, l'NMC i les regidores no adscrites Cinta Ballesté i Encarni Bello. La resta –Cs, PP, AdC i els regidors no adscrits Inma Sierra i Santi Gámez– es van abstenir.
Recordem que l'octubre de 2017 s'aprovava el segon tram de nivell III. El tema en qüestió es remunta a un ple extraordinari del 30 de desembre de 2010. Aleshores es va aprovar l'equiparació salarial de la Policia Local amb els Mossos d'Esquadra, fruit de l'acord aconseguit entre l'equip de govern d'aleshores encapçalat per l'alcalde Robert Benaiges, el cos de seguretat i els sindicats policials. L'acord consistia en una millora salarial que s'havia de produir progressivament en tres trams durant els tres anys següents. És a dir, l'any 2011 s'havia d'incrementar el sou un 33%; l'any 2012 un 33% i l'any 2013 un 34%. L'any 2011 es va fer efectiu el primer tram, és a dir, un 33% d'increment. L'any 2012 però, ja no es va poder incrementar el segon tram. L'acord salarial es va haver de suspendre pel Reial Decret Llei 20/2011, de 30 de desembre, de Mesures Urgents en Matèria Pressupostària, Tributària i Financera per a la Correcció del Dèficit Públic. Aquest Reial Decret va suspendre l'acord i van quedar pendents el segon i el tercer tram d'increment salarial.
En aquest punt, el regidor d'Hisenda i Personal –Jaume Gila– va dir que amb l'aplicació del tercer tram del nivell III es donava compliment al compromís establert l'any 2010 amb els representants dels treballadors. “Es van aplicar dos trams i encara faltava el tercer” va dir Gila.
AdC, PP i Cs critiquen que s'hagi fet al marge de la RLT
El portaveu de l'AdC –Ivan Sanz– va dir que “l'informe de l'interventor és desfavorable. Ara és inviable i ha ho era abans de la RLT. Avui hem tingut una concentració de treballadors a la sala de plens davant aquesta injustícia laboral. Aquesta retribució s'hauria d'aplicar a partir de la RLT. Per a què serveix la RLT i totes les voltes que s'estan donant? Malgrat això, reconeixem la tasca de la Policia Local”.
Per part del PP, David Chatelain va dir: “les explicacions d'avui no tenen res a veure amb la transparència. Què s'espera d'un govern com aquest? El nostre criteri és favorable a la Policia Local i a l'equiparació de tots els cossos policials, però hi ha un acord del ple de 2010 sense informes favorables. La proposta retributiva es fa al marge de la RLT i entra en contradiccions. Els increments retributius s'han de fer dins de la RLT, però fer-los al marge són un problema. El PP vol l'equiparació salarial, però amb totes les garanties jurídiques. I quan hi ha informes desfavorables no estem segurs que s'estiguin complint. La tramitació ha estat pèssima i nefasta”.
En una línia similar es va expressar el regidor de Cs –Imanol Rico– qui va criticar que, “han fet creure que amb la RLT arribaria l'equiparació, però estava fora. Ho estaven negociant paral·lelament. Mantenir l'increment salarial a la Policia fora de la RLT és un error majúscul. Han decidit pujar al sou al 25% de la plantilla de la Policia fora de la RLT. Hem presentat al·legacions a la RLT, perquè aquesta pujada s'hi incorpori”.
Des de l'NMC, Oliver Klein es va referir al llarg historial d'aquesta equiparació salarial i al compromís que hi havia des de 2010. “Era un deure moral amb el sector i és una equiparació que s'havia d'assolir. Hi estem a favor”.