Cultura

Ramón García Mateos guanya el premi de poesia Ciudad de Salamanca amb l'obra "Como otros tienen una patria"

Per Berta Ruiz



Imatge de Ramón García Mateos a la Plaza Mayor de la ciutat de Salamanca
Ramón García Mateos –poeta, professor i regidor d'Ensenyament i Formació de l'Ajuntament de Cambrils– ha estat el guanyador de la desena edició del premi de poesia Ciudad de Salamanca, per la seva obra de poemes Como otros tienen una patria.

A l'edició d'enguany del premi –convocat per l'Ajuntament de Salamanca, a través de la seva fundació Salamanca Ciudad de Cultura– es van presentar un total de 334 obres, d'entre les quals es van preseleccionar 25 obres finalistes. Finalment, un jurat presidit per Antonio Colinas –Premio Nacional de Literatura y de las Letras de Castilla y León– va destacar l'obra de Ramón García Mateos amb el primer premi, dotat amb 12.000 euros i la publicació de l'obra. L'entrega del premi es farà el proper 10 de juny de 2007, dins de la celebració del Día de las Letras Salmantinas, que organitza l'Ajuntament de la ciutat des de l'any 2004.

En declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, Ramón García Mateos va expressar la seva gran satisfacció per poder rebre aquest premi: "estic molt content, perquè avui en dia el premi de poesia Ciudad de Salamanca és un dels dotze premis més importants de l'àmbit de la poesia que es poden rebre actualment. És un premi amb un cert prestigi, que porta ja 10 anys i que l'han guanyat poetes molt importants". Per García Mateos, la notícia d'aquest reconeixement ha estat del tot satisfactòria, després de treballar durant més de tres anys en aquesta obra. Segons va explicar García Mateos, "en aquests casos el que es busca és la manera més directa de poder publicar l'obra, que sol ser a través dels premis literaris. Ho vaig enviar al premi Ciudad de Salamanca, que a més era un premi que a mi personalment em venia molt de gust".

Ramón García Mateos és autor de sis llibres de poesia, l'últim dels quals, Morfina en el corazón del 2003 va obtenir el premi internacional de poesia Rafael Morales. També ha publicat nombrosos treballs d'investigació, centrats en l'anàlisi de la relació literatura-folklore, entre els quals destaca el llibre Del 98 a García Lorca. Ensayo sobre tradición y literatura, publicat el 1998. García Mateos és editor de les antologies Tempestades de amor contra los cielos. Homenaje a José Agustín Goytisolo (2000) i Palabras frente al mar (2003). També ha traduït al castellà la poesia completa del poeta català Gerard Vergés, sota el títol de La raíz de la mandrágora (2005). La seva darrera obra ha estat Memoria amarga de mi (2006). D'altra banda, Ramón García Mateos va ser fundador i codirector de la revista La Poesía, señor hidalgo.

Comenta aquest article