Arqueologia
El jaciment de la Llosa i Cambrils protagonitzaran l'episodi «Carreteres» de la sèrie «Ingenieria Romana»
Aquesta sèrie, produïda per Digivisión i que ha tingut un gran impacte mundial, fa una recreació virtual d'espais romans i de la seva funcionalitat i enginyeria
La Vil·la romana de la Llosa protagonitzarà un dels capítols de la sèrie divulgativa "Ingenieria romana" que produeix l'empresa Digivisión. Aquest capítol es preveu que s'enllesteixi cap a finals d'any i que durant l'any 2020 s'emeti per la 2 de TVE, tal com ja es va fer amb els dos primers capítols de la sèrie divulgativa "Ingenieria Romana", produïda per l'empresa Digivisión. Ahir al vespre, a la Cripta de l'Ermita, el director de Digivisión, Juan Antonio Muñiz, en va explicar els detalls i va mostrar un breu fragment de la reconstrucció virtual del jaciment de la Llosa amb l'estructura que se suposa que era l'original. Muñiz va explicar que el capítol que durà el nom de "carreteres" inclourà aquesta recreació de la Llosa i, també, una introducció en la que es veurà Cambrils. Els dos primers capítols de la sèrie es van emetre el desembre de 2015 i, des d'un inici, van tenir un impacte important en l'audiència. Des de llavors fins ara, aquests capítols ja produïts de la sèrie "Ingenieria romana" han recollit tot un reguitzell de premis a festivals i certàmens d'arreu del món i la sèrie ha estat comprada, també, per cadenes de televisió d'arreu.
Quatre nous punts d'informació d'Imageen Cambrils al jaciment de la Llosa
Aquests capítols de la sèrie Ingenieria romana són molt costosos de produir. De fet el mateix Juan Antonio Muñiz ja havia fet esment d'aquest capítol en el que sortirà la recreació de la Llosa en l'acte de presentació d'Imageen Cambrils, una aplicació que permet la recreació virtual del jaciment de la Llosa i que es va presentar a principis del mes de març de 2016, ara fa tres anys. Digivisión, a més, ja havia editat la Guia Arqueològica Visual de la Vil·la romana de la Llosa, l'any 2008. L'aplicació Imageen, que aquesta empresa ha anat desenvolupant a diferents poblacions, ha permès fins ara disposar de tres punts informatius dins el jaciment de la Llosa i d'aquí a un parell de mesos es preveu que hi hagi quatre nous punts informatius. Muñiz va explicar que Digivisión és una empresa de referència a tot el món i va explicar l'origen de tot plegat gràcies a la fascinació que li va produir la descoberta, fa anys, del passat romà de la ciutat de Tarragona. Precisament Tarragona, segons va dir, és la primera ciutat amb reconstrucció virtual a tot el món. Pel que fa a Cambrils, Muñiz va explicar que fora bo fer-ne una recreació històrica a través dels seus jaciments i dels principals capítols de la seva història. L'eina tecnològica que disposa aquesta empresa permet no només la recreació virtual dels espais sinó també la recreació humana i l'explicació de l'enginyeria de l'època.
La xerrada sobre el món romà i el jaciment de la Llosa, celebrada ahir al vespre, estava organitzada pel Museu d'Història de Cambrils, dins dels actes commemoratius dels 40 anys del Centre d'Estudis Cambrilencs. Precisament en la presentació de l'acte, Gerard Martí va fer esment del fet que justament fos la Cripta l'espai que va acollir la primera activitat del CEC, que va ser una exposició, ara fa 40 anys. Martí també va destacar que justament ara es compleixen els 20 anys de la constitució del Museu d'Història de Cambrils.