Camp

Territori

La Baronia d’Escornalbou reneix amb l’arribada de l’aigua potable al Castell

Amb el lema #EscornalbouReneix es va celebrar, aquest passat dissabte 8 de juny, la festa de l’arribada de l’aigua potable al Castell-Monestir d’Escornalbou

Per Redacció

Imatge de la festa que es va organitzar al Castell Monestir d'Escornalbou el passat dissabte
Imatge de la festa que es va organitzar al Castell Monestir d'Escornalbou el passat dissabte | Cedida

Amb el lema #EscornalbouReneix es va celebrar, aquest passat dissabte 8 de juny, la festa de l’arribada de l’aigua potable al Castell-Monestir d’Escornalbou, una fita històrica que ha comptat amb la participació de més de 400 veïns dels 7 municipis que conformen l’antiga Baronia d’Escornalbou: l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou. Per tant, és una Baronia que està situada a cavall de les comarques del Baix Camp i del Priorat. La festa, celebrada el dissabte a les 6 de la tarda, va comptar amb la participació dels diversos elements festius dels pobles de la Baronia. Els alcaldes i autoritats de la Diputació i Generalitat van omplir de forma simbòlica uns càntirs amb l’aigua potable recentment arribada al monument. També es van poder visitar per part dels veïns les obres d’ordenació de l’entorn del Castell que s’han realitzat en els antics Horts dels Frares sota el mateix espadat del monestir.

La fita de l’arribada d’aigua potable al Castell és l’inici de la materialització d’un projecte ambiciós de recuperació d’aquest indret tant emblemàtic, un projecte que lidera la Diputació de Tarragona de forma coordinada amb la Generalitat de Catalunya i amb el suport dels ajuntaments implicats. L’objectiu d’aquest “renaixement” és posar en valor el castell-monestir molt més enllà del seu reconegut valor patrimonial, cultural, turístic i com a excepcional espai natural i paisatgístic. L’objectiu és alhora reforçar el sentiment de pertinença a la Baronia dels seus habitants, com un actiu identitari del Camp de Tarragona.

L’estreta relació de Cambrils amb Escornalbou

En aquest sentit, cal esmentar també l’estreta i històrica relació de la Vila de Cambrils amb el Castell d’Escornalbou, amb les poblacions de la Baronia i amb les seves muntanyes, que són fons escènic i també tret social identitari per als cambrilencs. En són testimonis les excursions a peu pels seus senders i les habituals rutes cicloturistes, les visites familiars al Castell i l’ascens excursionista a la Mola de Colldejou, o els lligams històrics del Cardenal Vidal i Barraquer amb les seves llargues estades al Monestir d’Escornalbou en els temps d’Eduard Toda i d’Antoni Gaudí.

Es per aquest motiu que l’arribada de l’aigua potable i la millora global del castell i del seu entorn (de més de 90 hectàrees de bosc públic), té una component que generarà activitat inclús a les poblacions del litoral, ja que tindrà un impacte no tan sols per al foment i atractiu turístic (amb excursions a menys de 20 minuts dels nuclis turístics), sinó que serà un revulsiu per a potenciar a la zona les activitats dels habitants de tot el nucli central del Baix Camp.

Una inversió total que superarà els 3 milions d’euros

La inversió total prevista és de més de 3 milions d’euros i consta de tres fases: la primera fase anomenada Operació Baronia d’Escornalbou és la que està en execució en aquests moments, amb un import total de 1.484.137 euros d’inversió dels quals es compta amb un ajut del programa operatiu FEDER de Catalunya de 613.908 euros, i la resta està finançada per la Diputació. Consta de 5 grans projectes dels quals ja s’han materialitzat i inaugurat el dissabte passat els dos primers: la pujada de l’aigua potable (des del pou de l’Argentera amb més de 3 kilòmetres de canonada i un bombeig que ha de superar un desnivell de quasi 300 metres), i com a segon gran projecte ja acabat és l’ordenació de l’entorn natural i patrimonial del Castell. Per altra part s’ha construït una bassa per a la prevenció d’incendis forestals. Complementarà aquesta operació (amb la previsió de tenir-ho enllestit l’any vinent) un ambiciós projecte de millora dels camins i senders de la Baronia d’Escornalbou, la restauració d’elements puntuals del patrimoni arquitectònic de l’entorn, i la construcció d’una depuradora.

En la segona fase, que es materialitzarà en els propers dos anys, es preveuen actuacions que se centren bàsicament en la restauració dels edificis centrals del Castell-Monestir, amb una inversió total de 1.604.606 euros, dels quals el Ministerio de Fomento finança un 75% a través del programa anomenat 1,5% Cultural. Inclou entre d’altres la restauració de l’església i les torres del castell-monestir; la rehabilitació de les golfes, la coberta i la canalització de les aigües pluvials de l’edifici principal; la substitució i millora de la il·luminació interior per a optimitzar la visita cultural i l’eficiència energètica; la restauració de l’accés al recinte; la rehabilitació i reforç estructural de la planta noble del castell; la rehabilitació de la planta baixa de l’edifici de la biblioteca per a aules i serveis culturals; la rehabilitació de l’edifici destinat a lavabos i cafeteria, i restauració de l’ermita de les Tres Verges.

Aquestes dues fases se complementaran finalment amb un ambiciós projecte museístic i d’interpretació del Castell i del seu entorn, amb un modern format i utilitzant noves tecnologies que apropin al visitant d’una forma interactiva.

Com a projecte innovador cal esmentar la creació de la primera Aula Forestal de Catalunya, que aprofitarà l’entorn del castell i les seves 90 hectàrees forestals d’ús públic, així com la seva extensió pels camins i senders cap als 7 pobles de la Baronia, per tal de crear un nou concepte d’aula oberta que tindrà diversos públics-objectiu, des dels escolars fins al turisme familiar, passant també per ser un lloc d’atracció i trobada d’experts en el món forestal i en la prevenció d’incendis.  

La regulació de les activitats permeses en cada lloc i la regulació de la capacitat d’acollida de visitants a l’entorn serà un punt clau per a l’èxit del projecte, per tal de no malmetre els valors naturals i del paisatge cultural d’una extraordinària qualitat.

 

Comenta aquest article