Informació general

Habitatge

El Sindicat de Llogateres fa una xerrada de presentació al Casal Popular «El Polvorí»

Per Redacció

Imatge de la xerrada que va tenir lloc al casal popular El Polvorí, el passat dissabte a la tarda
Imatge de la xerrada que va tenir lloc al casal popular El Polvorí, el passat dissabte a la tarda | Cedida

El passat dissabte 15 de juny a la tarda, el Casal Popular "El Polvorí" va acollir un acte de presentació del Sindicat de Llogateres. Aquesta entitat es va crear fa dos anys a Barcelona amb la intenció de defensar els interessos dels llogaters davant la "bombolla del lloguer" que genera greus processos de gentrificació i dificulten l’accés a un dret bàsic. Tal i com van explicar l’Emma i la Roxana, els 2/3 dels desnonaments que es produeixen actualment a Catalunya són per lloguer: "vivim una emergència habitacional" van dir. Després de la bombolla immobiliària, el 2013 es va canviar la llei del lloguer per tal de donar mobilitat al mercat, però aquest canvi venia promogut per les societats d’inversió com les Socimis, entre elles la coneguda Blackstone, el màxim propietari de l’Estat. La llei va reduir els contractes de 5 a 3 anys, agilitzava els desnonaments a 10 dies i va començar a disparar els preus. Les dues representants del sindicat van remarcar que "el que volem és seguir pagant a casa nostra" i renegociar els "augments inacceptables" però recomanen que un cop reps el burofax amb l’augment de lloguer, "s’ha de continuar pagant i evitar la denúncia".

El sindicat reclama a les administracions locals que el 30% de les noves construccions o remodelacions siguin d’habitatge públic

El sindicat, que s’ha començat a estendre per diferents ciutats catalanes, té contactes amb organitzacions similars europees mentre que a l’Estat existeixen grups d’habitatge a Saragossa, Madrid, Canàries, Mallorca... Emma i Roxana explicaven que el "sindicat assessora, fa un acompanyament, un empoderament per començar la reclamació al propietari" i remarcaven que la base és la solidaritat i el treball conjunt entre inquilins "tenim els sous estancats i ens imposen uns augments estratosfèrics del 50% o més". A la web del sindicat exposen els tres passos a seguir per tal de reclamar contra un augment de lloguer que es consideri insostenible. Segons les representants del sindicat, ara s’intenta camuflar la situació amb un "decret farsa" de regulació: "no se sanciona els propietaris que no apliquin la regulació, els APIS queden com a mediadors i es permet la pujada de preus". Al debat es va tractar la complicada realitat de Cambrils on més de la meitat dels habitatges són de segona residència i el component turístic dificulta molt trobar contractes anuals a preus assequibles. És per això que el sindicat reclama a les administracions locals que el 30% de les noves construccions o remodelacions siguin d’habitatge públic.

Comenta aquest article