Societat

Flama del Canigó

La Flama del Canigó, «un crit de llibertat»

El manifest d'enguany ha estat escrit per Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya del 2015 al 2017 i actualment empresonada a Alcalà Meco

Per Lluís Rovira i Barenys

Encesa de la foguerada amb la Flama del Canigó, el passat diumenge al vespre
Encesa de la foguerada amb la Flama del Canigó, el passat diumenge al vespre | Lluís Rovira i Barenys

El foc procedent del Canigó va arribar, un any més, a Cambrils. Els diables Cagarrieres acompanyats de les pubilles i hereus de Cambrils el van anar a recollir a Reus i el van transportar fins a la façana del Port on els representants de les entitats l'estaven esperant per encetar els actes a nivell local. Així doncs, amb la flama del Canigó com a protagonista, es va engegar el seguici festiu encapçalat pels diables Cagarrieres i seguit per la flama i la gent de les entitats festives que s'anaven rellevant en el seu trajecte fins arribar al pàrquing de l'Ateneu juvenil.

Un cop allí, l'alcaldessa va donar la benvinguda a la flama, recordant que simbolitza la unitat tant lingüística com territorial dels Països Catalans. Tot seguit l'alcaldessa va llegir el manifest d'enguany i tot seguit es va procedir a encendre les torxes que els representants de les entitats van fer servir per encendre la foguerada que presidia l'esplanada del pàrquing. Tot seguit, es va reprendre la ballada de sardanes, amb la cobla Principal de Tarragona i amb els Amics de la Sardana de Cambrils. Com a fi de festa es va servir coca i vi dolç als assistents.

Carme Forcadell, autora del manifest d'enguany

El manifest d'enguany ha estat escrit per Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya del 2015 al 2017 i actualment empresonada a Alcalà Meco. El manifest diu així:

La flama és un crit de llibertat que simbolitza la unitat de la llengua catalana per sobre de les vicissituds històriques i de les fronteres polítiques. Una tradició, iniciada l’any 1955, que a partir de l’any 1966 ha esdevingut una bandera d’unitat i llibertat que agermana el nord i el sud de Catalunya i que, any rere any, ens arriba per renovar el nostre compromís amb la llengua i la cultura catalanes i estendre’l a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans.
 

El foc és un element simbòlic present en les tradicions més arrelades i distintives de la cultura catalana des de temps immemorial. En la nostra tradició i costumari les festes del foc han ocupat un lloc destacat, lligat a les nostres celebracions i present en els actes més importants arreu dels Països catalans.
 

Igual que la flama any rere any renova la unitat de la llengua catalana, nosaltres també any rere any renovem el nostre compromís amb la justícia, la pau i la llibertat. Que la flama ens il·lumini el camí, que esdevingui la nostra llum de futur i d’esperança, mantinguem-la sempre encesa com un símbol de democràcia, justícies i llibertat. Que sigui la flama la nostra bandera de cultura i llibertat.
 

Sortiu al carrer a rebre la flama, gaudiu de la vida i de la nostra festa de Sant Joan, la festa nacional dels Països Catalans i sapigueu que, passi el que passi, ens retrobarem en llibertat.

Comenta aquest article

Galeries relacionades