Cultura

Llibres

Joan Puig i Ferreter i l'editorial Proa a l'exili, eix temàtic del primer llibre del cambrilenc Oriol Teixell

Per Lluís Rovira i Barenys

Oriol Teixell amb el seu llibre
Oriol Teixell amb el seu llibre | Lluís Rovira i Barenys

Ara fa poc més de dos mesos, el cambrilenc Oriol Teixell Puig publicava el seu primer llibre. Un llibre que ha sorgit del treball de recerca en l'elaboració de la seva tesi doctoral i que porta per títol La direcció literària d'Edicions Proa a l'exili i com a subtítol, Epistolaris de Joan Puig i Ferreter. Oriol Teixell és doctorand en Filologia Catalana a la Universitat Rovira i Virgili, on exerceix com a docent des de l'any 2015. En aquests moments es troba en el seu tercer any de la tesi doctoral que tracta de la recuperació de la història de l'editorial Proa a l'exili, i amb el material arreplegat va iniciar l'elaboració d'aquest llibre, ara fa vuit mesos. Finalment el llibre, del que se'n va fer una tirada de 600 exemplars, va veure la llum per Sant Jordi. Segons ha explicat Oriol Teixell a revistacambrils.cat, "vaig fer la proposta a Publicacions de l'Abadia de Montserrat que dins els estudis literaris és una molt bona editorial. Vaig fer la proposta al pare Josep Massot, que n'és el director, i me la va acceptar".

El llibre, segons Teixell, "no és només un estudi, que ho és, sinó que és una edició d'unes cartes amb una introducció. Hi ha unes 120 cartes reproduïdes i 700 notes relatives a elles, que és on hi ha la feina d'aquest llibre. Comprèn el període que va del 1948 al 1954 i es tracta de correspondència bidireccional", afirma Teixell. Per fer aquesta feina ha hagut de fer una recerca intensiva a través de diferents arxius, "he consultat l'arxiu de Perpinyà, l'Arxiu Històric de Tarragona, l'Arxiu Nacional de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya i molts arxius més. Bàsicament són cartes de Joan Puig i Ferreter a tres personatges; Josep Carner, Domènec Guansé i Xavier Benguerel, els dos últims exiliats a Santiago de Xile i el primer a Brussel·les i a diferents llocs d'Europa".

L'editorial Proa a l'exili

Oriol Teixell explica que la tesi que està elaborant tracta de la recuperació de l'editorial Proa a l'exili, "aquesta editorial havia nascut a Badalona l'any 1928. A la part final de la Guerra Civil va haver d'aturar la seva activitat i anys després es reprèn a l'exili, a Perpinyà. La meva intenció és recuperar l'etapa de l'exili, que no està gens estudiada. Intento veure quina és la feina que es va fer ja que l'editorial va seguir publicant durant uns quants anys, i com després ha tornat ja que és una editorial que encara segueix viva. D'altra banda, Joan Puig i Ferreter n'és el director literari de l'editorial ja a Catalunya i a l'exili recupera aquest paper". Teixell també explica que Puig i Ferreter, fill de la Selva del Camp, va ser un home molt polèmic a l'exili, "s'enriqueix amb diner públic, s'enemista amb diversa gent, ... Amb aquest treball no li faig un rentat de cara, intento donar explicacions amb fonament i a través d'arxius a determinades coses que han estat explicades amb l'etern rumor".

Oriol Teixell ha dedicat el llibre al seu avi Joan Puig Serra, tal com es pot llegir a la introducció. Teixell puntualitza que tot i la coincidència del nom i cognom del seu avi amb el del protagonista del seu llibre, "no té res a veure amb el fet que l'hagi fet. Li dedico perquè és el primer llibre que publico i em feia força il·lusió poder-li dedicar. En principi, em feia por que algú pensés que jo tenia relació familiar amb Puig i Ferreter però després, va prevaler més voler dedicar el llibre al meu avi que el que pogués pensar la gent".

Comenta aquest article