Exposició
El Centre d'Estudis Cambrilencs presenta l'exposició «40 anys, 40 històries»
El passat divendres al vespre, al Museu Molí de les Tres Eres, s'inaugurava l'exposició "40 anys, 40 històries", emmarcada en el 40è aniversari del Centre d'Estudis Cambrilencs. L'acte va anar a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté–, el president del Centre d'Estudis Cambrils –Josep Pedrell– acompanyat d'altres membres de la junta, així com del director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– qui va ser l'encarregat de fer cinc cèntims dels objectes i documents que formen part d'aquesta mostra.
Així doncs, tal com va comentar Martí, a l'exposició s'hi pot trobar un tastet de les diferents col·leccions de les quals disposa el Centre d'Estudis Cambrils (CEC), des d'objectes prehistòrics –localitzats a la Vil·la Romana de la Llosa o al jaciment del Cavet–, així com fíbules, plaques antigues de cases del Barri Antic o peces d'etnografia agrícola i marinera. També hi ha objectes i documentació cedits per diferents entitats cambrilenques, bitllets de les antigues pessetes, fotografies antigues i quadres relacionats amb Cambrils.
Centre d'Estudis Cambrilencs, des de 1979
Cal recordar que el 28 de novembre de 1979 va néixer oficialment el Centre d'Estudis Cambrilencs (CEC) amb l'objectiu de preservar el patrimoni cultural cambrilenc i promoure'n activitats i investigacions. No només es tractava de preservar el patrimoni arquitectònic –la primera gran actuació va ser la restauració de la Torre de l'Ermita–, sinó també formar una col·lecció de béns immobles i evitar la dispersió d'objectes de valor històric i artístic local. Així es començava la col·lecció del Centre d'Estudis Cambrilencs, principalment amb les donacions dels socis i sòcies i de les seves famílies. Amb la finalitat de donar a conèixer l'entitat, però també per incentivar les aportacions de la gent a aquest fons, l'any 1980 es va organitzar la primera exposició del CEC a la Cripta de l'Ermita. Avui dia, aquest fons d'objectes i documents es troben integrats en dipòsit al fons del Museu d'Història de Cambrils.
2.345 objectes inventariats
En tots aquests anys s'ha dut a terme una tasca ingent, que ha proporcionat avui en dia disposar de 2.345 objectes inventariats, d'àmbit arqueològic, etnogràfic, numismàtic, fotogràfic, documental... i d'un ampli espectre cronològic, mitjançant donacions, cessions i adquisicions. Respecte a aquestes darreres cal destacar la localització i compra de plànols del segle XIX del projecte del traçat del ferrocarril a Cambrils, la recuperació de documentació del Jutjat de Pau o la tasca de buidatge relativa a Cambrils del fons de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, que donà com a resultat el disposar de centenars de microfilms i les seves corresponents transcripcions i traduccions, cosa que feu possible la publicació del primer Diplomatari de Cambrils.
A l'acte d'inauguració, tant l'alcaldessa com la regidora de Cultura i Festes van agrair la tasca que realitza el CEC en pro de la preservació del patrimoni cambrilenc. Per la seva part, el president del CEC –Josep Pedrell– va recordar totes les persones que van impulsar l'entitat en els seus inicis i, especialment, la dels dos presidents que l'any precedit: Josep Maria Recasens i Ramon Ortiga.