Xerrada
Ramón Cotarelo: «Aquí a Catalunya, he trobat la resistència a la injustícia»
El Centre Cultural va acollir, el passat divendres a la tarda, una xerrada a càrrec de Ramón Cotarelo –organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Cambrils– i presentada per la periodista cambrilenca de TV3, Judit Estrada. El madrileny Ramón Cotarelo és un reconegut politòleg i catedràtic emèrit de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED). També és autor del blog Palinuro i en els darrers anys ha publicat diversos llibres sobre Catalunya com "La República Catalana".
A la xerrada, Ramón Cotarelo va ser preguntat sobre diferents qüestions de l'actualitat política. Amb un to molt clar i contundent, Cotarelo va dir que "aquí (a Catalunya), he trobat la resistència a la injustícia" i va recordar que, "jo vaig patir una dictadura. En el seu moment, els antifranquistes es van acontentar amb la Constitució de 1978; vam tenir 40 anys de dictadura i ara tenim 40 anys més de 'postdictadura'. Així que, quan a un racó del país (Catalunya), hi ha una gent que diu prou! Coi, doncs aquests són els meus! Aquí he trobat una coincidència de criteris; quan abans marxem d'Espanya millor! La independència beneficiarà Catalunya, sens dubte. Podria sobreviure i perfectament, sent un dels estats més rics d'Europa. Espanya també sobreviuria".
Ramón Cotarelo: "D'aquí ens n'hem de sortir, sense ignorar que hem posat la pota fins al fons; ha estat un desastre i hem d'exigir responsabilitats"
Preguntat per la resistència de Catalunya i si és suficient o no, Cotarelo va afirmar que, "si la resistència és suficient o no ho diran els resultats, però avui en dia estem capcots. Però per altra banda, hem de veure que mai abans s'havia arribat fins aquí, però no hem pogut arribar a la cúspide. Ara ens tiren enrere i ens 'matxaquen' perquè no tornem a pujar. Les dues parts saben que aquesta és l'última batalla: o ara o mai". Per altra banda, Cotarelo també va manifestar que, "la resistència no està sent suficient perquè nosaltres mateixos l'hem destruït. D'aquí ens n'hem de sortir, sense ignorar que hem posat la pota fins al fons; ha estat un desastre i hem d'exigir responsabilitats".
Pel que fa a l'1 d'octubre, Cotarelo va dir que, "allí ningú va votar per la República, sinó que es va votar per la independència, Ara sembla ser que només es parla de República, després serà 'republiqueta' i després es quedarà en 're'. Hem d'exigir unes eleccions i que tothom digui clarament què és. L'1 d'octubre va ser un fet de valor simbòlic extraordinari. Proposo substituir la diada de l'11 de setembre per l'1 d'octubre com a dia de la República Catalana. Va ser un acte prodigiós de disciplina col·lectiva i un orgull de poble. El fons de l'acció col·lectiva segueix viu, però hem confiat l'acció a gent que o està a l'alçada". A partir d'ara, segons va apuntar Cotarelo, "només queda una possibilitat: convocar eleccions. Convocar unes eleccions –el més aviat possible–, que siguin plebiscitàries i que es presenti una llista unitària, transversal i independentista".