Informació general

El CNI tenia l'imam de Ripoll com a confident fins al 17-A i coneixia les activitats de la cèl·lula, segons el diari «Público»

L'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– ha manifestat que: "des de Cambrils exigim al govern espanyol que doni explicacions convincents, que faciliti tota la informació i que s’assumeixin responsabilitats"

Per Redacció

Imatge de la zona del Club Nàutic, l'endemà de l'atemptat, el 18 d'agost de 2017
Imatge de la zona del Club Nàutic, l'endemà de l'atemptat, el 18 d'agost de 2017 | Lluís Rovira i Barenys

"Des de Cambrils exigim al govern espanyol que doni explicacions convincents sobre la relació entre l’Imam de Ripoll i el CNI, que faciliti tota la informació del cas i que s’assumeixin les responsabilitats que corresponguin. És imprescindible que s’investiguin els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017 fins al final. I per això cal crear una comissió al Congrés espanyol i cal que compareguin el president espanyol, els ministres d’Interior i Defensa i el director del CNI. L’opacitat que hi ha hagut fins ara és un escàndol. Volem transparència, necessitem saber la veritat sobre què va passar perquè no es torni a repetir" ha manifestat l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– arran de les informacions aparegudes al diari 'Público' sobre els lligams entre l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

El CNI tenia l'imam de Ripoll com a confident i coneixia les activitats de la cèl·lula

Segons publicava ahir el diari 'Público', el CNI (Centre Nacional d'Intel·ligència) tenia l'imam de Ripoll com a confident fins als atemptats i coneixia les activitats de la cèl·lula'. El mitjà –segons informa l'ACN– aporta un correu electrònic on hi hauria comunicacions dos mesos abans del 17-A, i assegura també que no va ser fins al matí següent de la massacre quan es va esborrar del registre central de fonts del CNI la fitxa de Abdelbaki es Satty. També mostra un informe on s'explica un viatge per comprar un vehicle de segona mà a finals del 2016. Segons 'Público', això demostra que els serveis secrets seguien els moviments dels membres de la cèl·lula.
 
El mitjà mostra el correu 'adamperez27177@gmail.com', que seria el que utilitzarien l'imam i el CNI per comunicar-se, a través de la tècnica de la 'bústia morta'. Els correus no s'envien, sinó que es deixen com a esborrany. Per llegir-los cal entrar al correu amb les claus corresponents. El fet de no enviar res fa que la comunicació no deixi rastre. Segons explica 'Público', la contrasenya del correu es va trobar en un paper manuscrit trobat entre les restes del xalet d'Alcanar i era PEREJUAN18. Hi havia dos missatges a la carpeta d'esborranys i l'última modificació de la configuració del compte és de març del 2017. El primer missatge és del 24 de maig del 2017 i diu: "Veig que has pogut entrar, només has de deixar escrit un missatge com aquest com a esborrany i jo el llegiré. Ja pots començar a escriure coses. Gràcies amic". El diari conclou que aquest missatge semblaria de l'agent del CNI que controla Es Satty i que aquest correu l'hauria creat ell per comunicar-se amb l'imam de Ripoll. El segon esborrany és del 19 de juny del 2017, uns dies més tard i apunta: "No tens res per escriure'm o és que no pots fer-ho. Avui és dilluns 19 de juny". Tot això succeeix mentre els membres de la cèl·lula fabriquen els explosius a Alcanar, extrem que confirma el testimoni de l'únic supervivent de la deflagració.

Segons el diari 'Público', el CNI coneixia l'activitat de la cèl·lula de forma prèvia

D'altra banda, el mitjà mostra un informe on es fa seguiment dels moviments dels membres de la cèl·lula abans dels atemptats, al desembre del 2016, i assegura que el CNI coneixia la seva activitat de forma prèvia. Els serveis secrets, continua, coneixien els seus itineraris i mitjans de desplaçament i sabien amb anterioritat els seus plans. Entre els documents que mostra 'Público' hi ha un informe on explica que l'objectiu d'un viatge en concret era que Mohamed Hichamy comprés a Friburg, a Alemanya, un cotxe de segona mà, "fet que finalment no es va produir". Segons el diari, el CNI sabia el que els terroristes pretenien fer perquè estava escoltant el que parlaven entre ells. "En no comprar l'automòbil, es veuen obligats a buscar un mitjà de transport per a la tornada. Així, Mohamed Hichamy va contactar amb Younes Abouyaaqoub i li va sol·licitar que els reservés un vol de tornada", apunta aquest mateix informe.

Un altre dels apunts del document subratlla: "En aquest trasllat utilitzen el vehicle utilitzat per a l'atemptat de Cambrils, el titular del qual és Mohamed Aalla, però utilitzat amb freqüència per diversos membres de la cèl·lula per als seus desplaçaments entre Ripoll i Alcanar". Això permet concloure a 'Público' que el servei secret coneixia el continus trànsits per carretera entre Ripoll i Alcanar, i de fet assegura que seguia vigilant i controlant els terroristes fins al mateix dia de l'atemptat.

El CNI escoltava els mòbils dels terroristes de Barcelona i Cambrils cinc dies abans dels atacs, segons 'Público'

El mitjà digital 'Público' també revelava, ahir, que el CNI espiava els mòbils dels terroristes de Barcelona i Cambrils i escoltava les seves converses cinc dies abans dels atacs. El rotatiu afirma haver tingut accés a un dels informes reservats que el mateix CNI va facilitar als investigadors de Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos i Fiscalia en el marc de la investigació judicial per a l'esclariment dels fets. L'informe relata el viatge d'Omar Hichamy i Younes Abouyaaqoub a París entre l'11 i el 12 d'agost del 2017 i, sempre segons el mitjà digital, relata no només el seguiment als dos futurs membres de la cèl·lula jihadista de Ripoll i de les trucades telefòniques i recerques a Internet que van fer amb aquests terminals, sinó també del contingut de les converses que van mantenir entre ells.
'Público' posa l'accent en el fet que el seguiment a dos joves que encara no estaven vinculats a cap causa terrorista va implicar una despesa considerable, i subratlla, també, que en cap de les converses intervingudes va participar el suposat cervell dels atemptats i presumpte confident del CNI, Abdelbaki es Satty. Això, afegeix el mitjà, implica que les escoltes del CNI a Hichamy i Abouyaaqoub no van procedir de la intervenció del telèfon d'Es Satty, sinó que s'intervenia directament els aparells dels dos joves.

El diari digital publica diverses captures fotogràfiques de parts del suposat informe del CNI, en les quals es pot apreciar el seguiment exhaustiu que es va fer als dos joves durant la seva estada a París cinc dies abans dels atacs. S'hi palesa visites a la Torre Eiffel, la compra d'una càmera de fotos o la de dues targetes SIM per a telèfons mòbils que els joves activen amb identitats falses. A parer de 'Público', l'única manera a través de la qual el CNI podia haver obtingut la informació del viatge dels dos futurs terroristes hauria estat per l'acció del mateix Es Satty en el marc de les seves tasques de confident, tot i que, afegeix, probablement no hauria revelat als serveis d'intel·ligència espanyols els seus veritables motius.

Finalment, el rotatiu assegura que segons les dades que ha recopilat per a aquesta investigació, no va ser fins al matí del 18 d'agost del 2017 quan es va esborrar definitivament la fitxa com a informant d'Es Satty de la base de dades del CNI, cosa que, segons 'Público', només es pot fer des de la seu central del servei secret a Madrid.
 

Comenta aquest article