Exposició
Pere Estadella i Jordina Ros presenten la instal·lació 'Revolució. Moviment biforme': «Tots els temes que toquem van molt lligats a la condició humana»
Des del passat 9 de juliol i fins el proper dia 31 es pot visitar, a la Sala Àmbits del Centre Cultural, l'exposició titulada "Revolució. Moviment biforme" de Jordina Ros i Pere Estadella. Es tracta d'una instal·lació visual que continuarà com a projecte i amb una exposició a Mèxic, on faran una "residència artística" organitzada per Casa Giap de Chiapas. És una mostra que combina uns audiovisuals amb una instal·lació que té l'objectiu de fer reflexionar sobre l'art, l'autonomia i el moviment Zapatista.
Segons van explicar Jordina Ros i Pere Estadella a revistacambrils.cat, "hem volgut parlar de la revolució, però amb la "R" inicial al revés perquè significa que agafa d'altres camins i deixa la paraula 'evolució' per un altre cantó. Creiem que dins de l'evolució sempre hi ha gent que vol anar més de pressa i crear una revolució, per tant, les revolucions moltes vegades són personals. El nostre treball està molt basat en les revolucions personals. Al vídeo que es projecta hi ha paraules de dones Zapatistas de la zona de Mèxic que reflexionen sobre qüestions que passen a qualsevol part del món. Hem volgut explicar aquesta part més emocional, més personal i des del nostre punt de vista".
Instal·lació per reflexionar sobre la mort i les desigualtats
Per començar, a l'entrada de la sala Àmbits es projecta un vídeo en el què hi apareix un ou. Es tracta d'una introducció inicial –un guiny– que té relació amb una performance que es farà el 31 de juliol durant l'acte de cloenda de la mostra. Segons va apuntar Jordina Ros, "serà una sessió participativa amb la gent, serà una mena "d'escrache", però no volem dir res més, perquè és una sorpresa". Després a l'interior de la sala es pot visualitzar un vídeo d'uns 4 minuts de durada en què es reflexiona sobre la mort i sobre les desigualtats que pateixen les dones arreu del món. Hi ha diferents àudios extrets de Radio Zapatista i, per altra banda, hi ha fils de llana de tres colors molt simbòlics: el verd (natura), el vermell (sang) i el lila (dona). Al final de la sala hi ha una instal·lació amb robes –simbolitzant persones– i uns camins fets amb turba –simbolitzant el renaixement de les plantes– i unes llums que s'encenen i s'apaguen com tot allò que et vas trobant a la vida.
Tal com va apuntar Estadella, "volem que la gent escolti les paraules; no volem fer gaires explicacions, volem que la gent acabi les obres, no volem acabar-les nosaltres. Que observin, que es deixin portar, que mirin els materials, perquè tot plegat té molta relació amb el que nosaltres volem explicar".
Un projecte que tindrà continuïtat a Mèxic
Sobre el viatge que emprendran a Mèxic, Ros va afegir que, "el projecte continuarà a Mèxic, l'ampliarem en funció dels inputs que rebem allí i dels treballs d'intercanvi que farem amb diferents artistes de Chiapas. Volem viatjar a diferents zones indígenes; tenim previst fer una performance i potser alguna mostra de vídeo art". Posteriorment, viatjaran als Estats Units, passant per Las Vegas i el desert d'Arizona. Un salt totalment diferent que els permetrà conèixer i captar grans contrastos de paisatges, de cultures, de tradicions. "Tots els temes que toquem van molt lligats a la condició humana. Som artistes i creiem que avui en dia l'art ha d'estar molt involucrat amb el que ens passa, tant al nostre territori com al món. Tenim La implicació d'explicar o fer de 'terapeutes' encara que sigui d'una forma diferent o fer pensar la gent. Això és l'art contemporani: fer pensar, fer reflexionar".
L’Apunt
Actes complementaris a l'exposició
Per altra banda, el proper 31 de juliol a les 20 hores, es farà l'acte de cloenda de la mostra. Es farà la performance Escrache amb Jordina Ros i Pere Estadella i un concert de música alternativa amb Funki Monks (Gerard Cuco i Pol Ros).