Societat

Acollida

Festa de benvinguda als xiquets i xiquetes sahrauís que passaran l'estiu al Camp de Tarragona

Per Berta Ruiz

Acte de benvinguda als xiquets sahrauís, el passat divendres a l'Esquirol Park. D'esquerra a dreta: Hèléne Arcelin, Jaume Duran i Oliver Klein
Acte de benvinguda als xiquets sahrauís, el passat divendres a l'Esquirol Park. D'esquerra a dreta: Hèléne Arcelin, Jaume Duran i Oliver Klein | Berta Ruiz

El passat divendres a la tarda, a les instal·lacions de l'Esquirol Park, es va organitzar la festa de benvinguda als xiquets i xiquetes sahrauís que passaran aquest estiu al Camp de Tarragona en el marc del programa Vacances en Pau. La trobada, que va ser organitzada per l'Ajuntament de Cambrils i l'ONGD Hammada, va comptar amb la presència d'alguns dels infants que han arribat aquests dies a Catalunya, així com les seves famílies d'acollida. També hi van assistir el regidor de Cooperació i Participació Ciutadana –Oliver Klein– i la regidora de Benestar Social, Hèléne Arcelin.

Jaume Duran: "Els xiquets sahrauís surten de la calor, se'ls hi fa una revisió mèdica i coneixen una altra manera de viure"

Durant la festa, la canalla va poder jugar amb els jocs i les instal·lacions del recinte i van poder berenar amb les famílies. Cap a les sis es va fer l'acte de benvinguda amb unes paraules dels dos regidors presents a l'acte, així com del president i de Hammada i coordinador del programa Vacances en Pau al camp de Tarragona, Jaume Duran. Tal com va explicar Duran a revistacambrils.cat, aquest tipus d'iniciativa és important perquè, "els xiquets sahrauís surten de la calor que hi fa als campaments en aquestes dates –uns 50ºC–; se'ls hi fa una revisió mèdica –amb conveni amb el CatSalut– i durant el temps que estan aquí mengen més equilibrat i millor. També és important perquè coneixen una altra manera de viure, poden banyar-se al mar o a la piscina, podem anar a la muntanya; surten de la monotonia dels campaments i són unes vacances per a ells. També és positiu perquè dóna a conèixer la realitat d'aquesta gent que, per una mala descolonització que va fer Espanya del territori, doncs estan patint –des de fa 43 anys–, aquesta política internacional que els ha portat a viure com viuen: uns als camps de refugiats sahrauís i els altres que viuen sota l'ocupació marroquina que els reprimeix tots els seus drets d'autodeterminació. És una manera que la gent espanyola mantingui el vincle amb la gent sahrauí".

Alberto Maestre: "Espanya els va trair, va marxar i ho va donar il·legalment al Marroc i Mauritània"

Posteriorment es va fer la presentació del llibre "Un Pueblo Abandonado" sobre el Sàhara Occidental, escrit pel Doctor en Història Alberto Maestre. Segons va dir Maestre, "el llibre està basat i adaptat en la meva tesi doctoral. El llibre explica com eren els sahrauís abans de l'arribada dels espanyols i la seva situació. Posteriorment, durant el període d'independències a l'Àfrica, Espanya va fer tot el contrari i va donar-li la condició de província fins que es va comprometre davant del poble sahrauí i també de Nacions Unides que portaria els sahrauís a la independència mitjançant un referèndum. Va destinar molts diners i al final els va trair, va marxar i ho va donar il·legalment al Marroc i Mauritània. Porten 43 anys en aquesta situació; ningú parla, Espanya no en vol parlar perquè no va fer el que havia de fer, també hi ha les pressions amb el Marroc. Actualment però, la potència administradora segueix sent Espanya. Espanya està recolzant la ocupació il·legal del Marroc".

Les colònies sahrauís estan organitzades per Hammada

L’objectiu les colònies sahrauís organitzades per Hammada és que durant l’estiu els infants deixin la dura realitat dels camps de refugiats on viuen, al mig del desert del Sàhara, tinguin l’oportunitat de conèixer la vida fora del desert, accés a atenció mèdica adequada i un reforç de la seva alimentació amb una dieta equilibrada. Al mateix temps, l’estada contribueix a educar els nens i nenes catalans en el valors de la solidaritat i el compromís, i a apropar a la ciutadania la problemàtica del poble sahrauí. Hammada és una entitat solidària sense ànim de lucre creada per ajudar les famílies sahrauís que viuen exiliades en els campaments de refugiats de Tinduf al desert del Sàhara i per donar suport a la seva lluita per la independència del Sàhara Occidental. L’ONGD té seu a Cambrils i forma part del consell consultiu Cambrils Ciutat Solidària.

A dalt, xiquets sahrauís jugant dins del recinte i, a sota, Alberto Maestre presentant el seu llibre

 

Comenta aquest article