Informació general

Medi Ambient

«Per un Cambrils cap al Residu Zero»

La CUP Cambrils va fer una recollida de brossa a la platja del Regueral, aquest passat dissabte a la tarda, dins d'una acció encaminada a demanar que l'Ajuntament s'adhereixi a la Xarxa de Municipis cap el Residu Zero

Per Lluís Rovira i Barenys

La brossa recollida a la platja del Regueral va ser dipositada en bosses davant de l'edifici de l'Ajuntament de Cambrils
La brossa recollida a la platja del Regueral va ser dipositada en bosses davant de l'edifici de l'Ajuntament de Cambrils | Cedida

La CUP Cambrils ha encetat un seguit d'actuacions amb la finalitat que l'Ajuntament de Cambrils s'adhereixi a la Xarxa de Municipis cap el Residu Zero. En aquest sentit, aquest passat dissabte a la tarda es va fer una recollida de brossa a la platja del Regueral en la que hi van participar una dotzena de persones. Segons ha explicat Núria Montoya a revistacambrils.cat, la recollida de brossa es va fer des de la zona del Pi Rodó fins arribar a l'escullera del Club Nàutic, " a part de recollir deixalles a la sorra també informàvem d'aquesta acció de neteja a la gent que hi havia a la platja". Núria Montoya manifesta que es van recollir moltes burilles i que a la sorra de la platja es podien observar moltes restes de plàstic, "són microplàstics que venen del mar i es van degradant. A banda d'això, també vam constatar que a la platja hi falten papereres". Un cop acabada l'acció de neteja, les bosses amb les deixalles es van dipositar a la plaça de l'Ajuntament, davant l'edifici consistorial, acompanyades d'una pancarta en la que hi deia "No volem un Cambrils ple de merda. Residu Zero". La CUP Cambrils vol repetir l'acció de neteja de la platja, aquest proper mes d'agost.

"Aquesta acció ha estat duta a terme per posar en evidència que l’administració és el primer ens que ni recicla ni fomenta la correcta gestió dels residus"

Després de la recollida de brossa, la CUP va emetre un comunicat en el que denunciava que "les platges del nostre municipi estan plenes de deixalles i el nombre de papereres és insuficient pels residus més habituals: burilles de cigarretes, envasos d'un sól ús i de begudes enllaunades i sobretot plàstics, que representen el 75% del volum. Segons el Projecte Zero Beach es calcula que a Catalunya, només el juliol de 2018, les platges turístiques van acumular una mitjana de 450.000 elements de deixalles diàries per quilòmetre quadrat". Més endavant el comunicat afirma que "el turisme representa gairebé el 50% del PIB de Cambrils i aquesta activitat es regeix per un model insostenible, que promociona la platja com espai d’oci on tot s’hi val, en comptes de concebre-la com un indret natural a protegir; en definitiva: el model ​fast-tourism caracteritzat pel consum de productes d’un sol ús i que és responsable de generar més residus que altres activitats industrials. Un turisme que actua com si la sorra i la mar poguessin absorbir les deixalles i fer-les desaparèixer."

L'acció d'aquest passat dissabte va tenir com a finalitat denunciar "l’impacte que tenen els residus a les nostres platges, denunciem les polítiques mediambientals ineficients, ineficaces i insuficients i exigim a l’administració local de Cambrils que s’adhereixi a la ​Xarxa de Municipis cap al Residu Zero​, seguint el bon exemple de Reus, Altafulla i El Vendrell.
Per tot plegat, des de la CUP Cambrils instem a l'ajuntament a què participi de l’Estratègia Catalana Residu Zero a través de l'assoliment dels índex de recollida selectiva i de generació de residus que estableix aquest organisme. Per altra banda, demanem la promoció del consum conscient amb l'objectiu d’evitar residus innecessaris. Finalment, considerem que és imprescindible un compromís vers el desenvolupament d'un Pla Local de Residu Zero caracteritzat per la construcció d'indicadors amb posteriors monitorització i avaluació dels resultats obtinguts. Creiem que és urgent canviar el discurs paternalista i pamfletari que apunta la ciutadania com a responsable de la presència de brutícia i exigim que les administracions públiques assumeixin responsabilitats mitjançant la implementació de polítiques valentes per defensar el nostre paisatge i la seva biodiversitat. Aquesta acció ha estat duta a terme per posar en evidència que l’administració és el primer ens que ni recicla ni fomenta la correcta gestió dels residus."

Núria Montoya explica que amb això es vol que l'Ajuntament revisi el consum que fa de plàstics en totes les actuacions internes i externes, "aquesta proposta hauria de ser debutada en forma de moció al ple i no descartem iniciar una recollida de signatures en aquest sentit", afirma Montoya.

Comenta aquest article