Informació general

La Confraria de Pescadors de Cambrils s'oposa a l'extracció d'àrids del fons marí davant del litoral de Mont-roig

Per Judit Pinazo



Aquest és l'espigó, proper a la riera de Riudecanyes, que s'ha de modificar per evitar que la platja s'inundi
El passat 19 de setembre la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient va fer pública la resolució sobre l’impacte ambiental que tindrà el projecte d’extracció de sorres dels fons marins enfront del tram de costa comprès entre Cambrils i l’Ametlla de Mar.

Aquest és un projecte que no afecta directament al litoral cambrilenc, però si de manera indirecta, afectant l’ecosistema marí que conviu en les aigües properes al municipi. Per aquest motiu la Confraria de Pescadors de Cambrils s'oposa rotundament al projecte.

El projecte pretén dur a terme un dragat marí considerable, que podria arribar als 3.000.000 m3, per tal de  construir espigons i  esculleres i regenerar les sorres de diferents punts d'aquest tram de costa. El primer d'ells situat enfront de la Central Nuclear de Vandellós amb una extracció de 1.003.520 m3 de sorres, la segona extracció es farà en el tram de costa que va des de la platja del Cristall i la Cala Puentes, a Miami Platja, amb un volum extraible de 638.512 m3 de sorres i finalment l'última zona serà la situada enfront de la platja de l'Estany Gelat a Mont-roig del Camp, on es farà una extracció de 858.364 m3 de sorres.

Modificació d'un espigó

Cap d’aquests punts és en territori cambrilenc, però al dur-se a terme en una zona tan propera, l’afectació al fons marí és molt àmplia. El projecte també preveu la regeneració i estabilització del tram de costa que va des de la riera de Riudecanyes a la punta de la Pixerota on està previst crear una nova platja de 50 metres d’amplada. L’únic punt del projecte que afecta directament al municipi és la modificació d’un espigó que hi ha a les platges de Ponent, tocant a la riera de Riudecanyes, que actualment està paral·lel a la costa i per evitar inundacions a les platges s’ha de modificar lleugerament, concretament s'ha d'obrir 45º cap dins el mar. Segons declaracions del regidor de Medi Ambient –Salvador Matas-  la modificació de l’espigó de ponent és l’últim tràmit pendent dins del projecte de regeneració i estabilització de les platges de Ponent que, recordem va finalitzar l’abril del 2006, però on hi va quedar pendent aquesta petita modificació.

El regidor de Medi Ambient considera que el projecte no afecta directament al municipi ja que les extraccions no es fan en aigües cambrilenques. És per això que l’Ajuntament, tal i com explica Matas, no va presentar al·legacions al projecte. Tot i això, des de l’Ajuntament, no es veu amb molt bons ulls algun dels punts del projecte, com per exemple, el de crear platges a base d’extraccions de fons marí “són coses que a la llarga no es poden mantenir i encara més tenint en compte que ja s’hi han fet extraccions en d’altres ocasions”.

L’opinió de la Confraria de Pescadors

Però aquest projecte no es veu amb bons ulls des de la Confraria de Pescadors que considera, un cop analitzat l’informe dut a terme per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat (DGPAM), que aquesta actuació és molt perjudicial per l’ecosistema que conviu en aquestes aigües i que les extraccions podrien provocar la pèrdua d’aquells organismes que viuen en la primera superfície del fons marí,  els organismes bentònics, i que de retruc afectarà a aquells que s’alimenten o viuen al fons marí junt amb les espècies bentòniques, él que es coneix amb el nom d’organismes demersals. Segons la Confraria de Pescadors ningú els assegura que després de realitzar les extraccions i abocaments previstos en el projecte, la zona afectada es recuperi al cap dels anys.

Per aquest motiu la Confraria de Pescadors de Cambrils ha fet arribar un comunicat a la DGPAM on expressa que “no pot acceptar de cap manera la proposta de projecte de la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient” i demana a la Generalitat ser considerats com a entitat afectada per tal que se’ls tingui present en el procediment “amb dret a rebre informació sobre les actuacions a dur a terme perquè tenim el dret de preservar l’ecosistema marí”.

Per altra banda la Confraria de Pescadors considera que és molt greu que en l’informe dut a terme pel Ministeri no es proposi en cap moment una actuació de restauració i reforestació i ni tan sols s’espera que la natura arrangi el que s’eliminarà en aquest projecte.

Finalment el comunicat de la Confraria conclou afirmant que la regeneració que està prevista fer del tram que va des de la riera de Riudecanyes a la Punta de la Pixerota amb la creació d’una platja de 50 metres d’ample, surt de qualsevol lògica, ja que “no hi ha en la zona cap platja d’aquestes característiques i ara l’hem de crear artificialment sense cap argument de perquè s’ha de fer”.






Comenta aquest article