Salut
Reus obrirà, aquest setembre, un centre per l'atenció de malalts d'Alzheimer, a càrrec de la Fundación Rosa M. Vivar
La Fundación Rosa M. Vivar ha impulsat la construcció d'aquest nou centre, que pretén ser un referent pel territori, per atendre persones diagnosticades d'Alzheimer del Camp de Tarragona
La Fundación Rosa M. Vivar és una entitat sense ànim de lucre fundada l'any 2018, que pretén donar resposta a les dificultats en temes d'espai que té actualment l'Associació de malalts d'Alzheimer de Reus i Baix Camp. Des de principis d'any, aquesta fundació està construint un nou centre de dia destinat a atendre i cobrir les necessitats dels malalts d'Alzheimer de tot el Camp de Tarragona, així com de les seves famílies. El recinte, que té previst entrar en funcionament al llarg de l'últim trimestre d'aquest any, és pioner en el territori i vol convertir-se en un referent, ja que compta tant amb serveis especialitzats i teràpies actualitzades com amb una infraestructura innovadora.
A la província de Tarragona hi ha al voltant de 16.500 casos de persones malaltes d'Alzheimer, mentre que només a Reus hi ha unes 5.600 persones afectades. L'actual centre només pot atendre 25 usuaris, de manera que era una necessitat posar solució i reduir aquesta diferència entre els pacients afectats de la malaltia i els que podien ser atesos en un centre. Aquest nou projecte de la Fundación Rosa M. Vivar tindrà capacitat per 80 usuaris, més 60 a la unitat de rehabilitació cognitiva, és a dir, un espai destinat a aquelles persones que pateixen deteriorament cognitiu, tot i no haver desenvolupat una demència. Tots ells estaran assistits per 30 terapeutes de l'Associació de malalts d'Alzheimer de Reus, i realitzaran un tractament no farmacològic, ja que es minimitzarà l'ús de fàrmacs, que inclou sessions tant individuals com grupals de musicoteràpia, estimulació sensorial, teràpia emocional i activitats de socialització, entre d'altres. Les teràpies tenen com a principal objectiu alentir els símptomes que presenten aquests trastorns neurocognitius i preservar durant el màxim de temps possible les capacitats cognitives físiques i funcionals de la persona.
La posada en marxa d'aquest projecte social ha sigut possible majoritàriament gràcies a l’aportació del patrimoni personal de Rosa M. Vivar, una metgessa diagnosticada d'Alzheimer que va aprofundir en el coneixement de la malaltia, així com d'altres famílies i empreses del territori. La Fundación Rosa M. Vivar, creada pels familiars de la metgessa, es responsabilitzarà de la tutela de la gestió del centre per tal que sigui sostenible econòmicament en el temps. D'altra banda, des de la FRMV també es vol que sigui accessible a tothom, de manera que s'han iniciat les gestions amb la Generalitat de Catalunya per tal de disposar de places públiques.
Actes previstos des de l'Associació d'Alzheimer
Des de la fundació i l'Associació d'Alzheimer de Reus, s'han impulsat nombrosos actes relacionats amb aquesta malaltia a partir de la segona quinzena de setembre, aprofitant tant l'obertura del nou centre com que té lloc el Dia Mundial de l'Alzheimer. Entre les activitats hi ha xerrades, tallers pràctics pels cuidadors, campanyes solidàries de conscienciació o jornades de portes obertes del centre.