Commemoració
Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació: «Vivim en una societat que encara no reconeix les dones com a subjecte històric»
La sala de plens de l'Ajuntament va acollir, el passat dimarts al vespre, l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya
La sala de plens de l'Ajuntament va acollir, el passat dimarts al vespre, l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya. Inicialment, aquest acte s'havia de celebrar al parc del Pescador, però l'amenaça de pluja va propiciar el canvi d'ubicació. El parlament institucional va anar de la mà de l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. Per part del consistori cambrilenc, a l'acte només hi van acudir els regidors que conformen l'equip de govern –ERC, JxC i NMC–, així com el regidor del PSC, Josep M. Vallès. També van assistir d’altres autoritats, entre elles, la vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Abelló; la directora dels Serveis Territorials de Justícia de la Generalitat, Eva Ferran, i el director dels Serveis Territorials d’Agricultura de la Generalitat, Àngel Xifré.
Per començar, l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– va dir, "un any més, avui, celebrem la força que tenim els catalans de refer-nos sempre per molt que ens creguin derrotats. Avui, commemorem com fa tres segles, els catalans i les catalanes ho van donar tot en la defensa del nostre país, les nostres institucions i els drets i les llibertats de la nostra gent. Avui, seguim defensant els drets i les llibertats de la nostra gent. Catalunya, a més de l'ofec econòmic històric, pateix avui en dia una onada de menyspreu i de repressió de l'Estat que fa que tinguem presos polítics, exiliats i represaliats. Aquest any celebrem la Diada a l'espera d'una sentència que els pot condemnar a molts anys de presó per fer el que una majoria del poble de Catalunya els va demanar: votar. Enguany, és una celebració trista, però també plena d'esperança, d'il·lusió i coratge".
Noemí Llauradó: "Vivim en una societat que encara no reconeix les dones com a subjecte històric"
Tot seguit, la presidenta de la Diputació –Noemí Llauradó– va pronunciar el seu discurs que es va centrar en el paper de les dones de 1714, així com el paper de les dones a l'actualitat i al nostre territori. Segons va dir: "vivim en una societat que encara no reconeix les dones com a subjecte històric i han quedat al marge, massa sovint, de les construccions històriques. Des de la dècada dels 70 del segle passat el moviment feminista exigeix revisar el passat i revisitar la història. La historiografia ha invisibilitzat les dones i això fa que tinguem pocs referents femenins". La presidenta de la Diputació va seguir, "vull reconèixer el camí recorregut per totes aquelles dones que, en l'exercici dels càrrecs públics, han exercit l'autoritat: som i seguim sent pioneres perquè els sostres de vidre encara existeixen. Cambrils és una de les poques excepcions –municipi de més de 10.000 habitants– que té una dona alcaldessa. Ara, la Diputació també està encapçalada per una dona, però amb les meves companyes no arribem al 26% de la corporació". De fet, Llauradó va insistir en que cal seguir treballant per assolir la màxima igualtat en tots els àmbits.
Després dels parlaments, va ser el torn de la Coral Verge del Camí que –sota la direcció de Robert Faltus– va interpretar quatre peces: Rossinyol, El cavaller enamorat, Muntanyes del Canigó i Els Segadors que va ser cantat dempeus pel públic que omplia la sala. Posteriorment, els Xiquets de Cambrils van carregar un pilar de quatre al vestíbul de l'Ajuntament. A destacar que, dins i fora de la sala, es va congregar un grup dels Avis i Àvies per la Llibertat que duien pancartes reivindicatives.