Esports i interpr
Marina Campos, de campiona mundial de capoeira a actriu tot terreny
Des de ser hexacampiona d'Espanya de capoeira i fer podi als campionats mundials d'aquest art marcial fins a rodar com a actriu una pel·lícula, una sèrie o interpretar una obra de teatre és el seu ampli i extens ventall de possibilitats
Parlar de la cambrilenca Marina Campos Albiol és parlar d'una persona cent per cent polifacètica, enèrgica i decidida. Des de ser hexacampiona d'Espanya de capoeira i fer podi als campionats mundials d'aquest art marcial fins a rodar com a actriu una pel·lícula, una sèrie o interpretar una obra de teatre és el seu ampli i extens ventall de possibilitats. Dins del món de la capoeria, la cambrilenca compta amb una trajectòria envejable des de l'any 2007 i, al món de la interpretació s'està obrint camí a base de molt d'esforç, coratge i entusiasme.
Tercera posició en la seva categoria al Campionat Mundial
En la seva tercera participació a un mundial, Campos va arribar, un cop més, a la final. En la seva categoria –la corda verd-lila (graduació similar a la del judo)–, Campos va assolir la tercera posició competint davant d'una trentena de rivals
En l'apartat esportiu, del 20 al 25 d'agost, la cambrilenca va competir al XII Campionat Mundial de Capoeira, a la ciutat de Rio de Janeiro (Brasil). Aquest esdeveniment, que se celebra cada dos anys, va reunir a més de 3.000 participants de tot el món. En la seva tercera participació a un mundial, Campos va arribar, un cop més, a la final. En la seva categoria –la corda verd-lila (graduació similar a la del judo)–, Campos va assolir la tercera posició competint davant d'una trentena de rivals. Anteriorment, l'any 2015 ja es va convertir en la primera dona espanyola que arribava a classificar-se per a una final del Campionat Mundial, aconseguint la quarta posició. Dos anys després, el 2017, es va fer amb el títol de la millor corda verda del món. Aquest any, l'equip espanyol comptava amb deu competidors de diferents comunitats autònomes, però només Campos va aconseguir arribar a la final. Per altra banda, a nivell estatal, Marina Campos és hexacampiona d'Espanya d'un total de vuit campionats disputats. Aquest mes de setembre afrontarà el seu novè campionat d'Espanya.
Segons ha explicat Marina Campos a revistacambrils.cat, “vaig ser ballarina durant molts anys, però quan vaig acabar la universitat, ho vaig deixar. Aleshores, el meu germà gran feia capoeira i em va animar; vaig començar l'any 2007 al Club Nàutic de Tarragona. Dotze anys enrere va ser el boom de la capoeira a Europa i, tant Espanya com Portugal, van ser els primers països d'Europa que van importar professors d'origen brasiler. Jo, des de que vaig començar a fer capoeira, sempre hi ha hagut competició; per tant tinc molta experiència en competició. L'any 2015 va ser la primera vegada que vaig poder participar a un Mundial, perquè ja era corda blava”.
Art marcial afro-brasilera
La Capoeira és una art marcial afro-brasilera, símbol mundial de la cultura brasilera considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2014. La Capoeira va néixer al segle XVII com una forma de resistència contra el sistema esclavista i avui en dia es considera el vehicle que més divulga, no sols la cultura brasilera, sinó també la llengua portuguesa arreu del món. L’escola Abadá Capoeira (Associació Brasilera de suport i desenvolupament de l’art de la Capoeira) fundada per José Tadeu Carneiro Cardoso (Mestre Camisa), és l’escola de capoeira amb l’estructura més gran del món, present en més de 60 països, i amb més de 50.000 integrants. Marina Campos pertany a aquesta escola i, de fet, és la que reuneix als esportistes als Campionats Mundials. Actualment, la participació a aquests campionats és a títol individual –tenint en compte un nivell determinat– i, en cas de ser campió estatal o campió europeu “se salten” les eliminatòries prèvies de la competició”.
Com a curiositat, la cambrilenca ha explicat que, “la capoeira consisteix en tres ritmes diferents: benguela, que es realitza més al terra (és el més originari), el iuna que té a veure amb les acrobàcies i l'altre que es diu Sao Bento que és el més espectacular i on es veuen els cops de peu més ràpids. A cada eliminatòria has de jugar els tres ritmes i et toca amb diferents parelles. Puntuen a la millor parella, però et poden desqualificar per errades tècniques. És una art marcial pura i dura, però ens basem en l'esquiva i no en el bloqueig. És més tècnica, amb acrobàcies més plàstiques i en la què valoren molt el control que tinguis”. Segons Campos, “la capoeira és tot un món: és aprendre la llengua –el portuguès–, és aprendre cançons, aprendre a tocar, viatjar moltíssim. El portuguès és l'idioma a compartir amb molts companys i amics que tinc arreu del món”.
"Sempre vaig tenir molt clar que m'agrada molt el cinema en estat pur”
Món del cinema i de la interpretació
Pel que fa a la seva vessant artística, Marina Campos també és una totterreny. Va estudiar la carrera de Comunicació Audiovisual a Barcelona, però “sempre vaig tenir molt clar que m'agrada molt el cinema en estat pur”. Només acabar els estudis, juntament amb una altra companya, van participar a un projecte com a auxiliars de direcció i, segons reconeix, “va ser una experiència que em va enganxar molt”. Va realitzar diferents cursos a Barcelona i, posteriorment, li va sorgir un projecte a Madrid. Arrel d'això va decidir a quedar-se a Madrid i començar a llaurar-se un futur dins del món del cinema i de la interpretació iniciant els estudis d'art dramàtic al Laboratorio de Teatro William Layton de Madrid.
Reconeix que és un “món molt difícil” i que, “si fos com l'esport: tant entrenes tants resultats obtens..., però en això no hi ha cap fórmula”. No obstant, “cal insistir, estar sempre a punt, preparada... Seguir endavant; és una carrera de fons i sempre anar formant-se...”
Actualment, la cambrilenca s'hi dedica plenament i, al llarg de tots aquests anys no s'ha aturat: ha fet teatre i microteatre, publicitat, cinema, televisió i també ha co-escrit, produït i protagonitzat alguns curtmetratges. Reconeix que és un “món molt difícil” i que, “si fos com l'esport: tant entrenes tants resultats obtens..., però en això no hi ha cap fórmula”. No obstant, “cal insistir, estar sempre a punt, preparada... Seguir endavant; és una carrera de fons i sempre anar formant-se...”. Afirma que “ara és un bon moment” quant a la producció audiovisual, especialment per l'esclat de nombroses plataformes –com per exemple Netflix– i el gran nombre de sèries de ficció que s'estan estrenant. De fet, aquest final de 2019 serà una bona plataforma per a la jove cambrilenca. Segons ha explicat, “estaré a un capítol d'una sèrie d'Isabel Coixet que s'emetrà per HBO Europa; estaré a l'episodi 1 de l'spin off de Merlí que s'emetrà a Movistar a finals d'any. Per altra banda, també estaré amb un paper petit a la sèrie Desaparecidos que s'emetrà properament a Telecinco, així com a la sèrie Caronte també de Telecinco. També vaig treballar a la pel·lícula Bellezonismo –estrenada recentment– i, anys enrere vaig estar a la sèrie Rabia que es va emetre a Cuatro”.
"El que més m'agrada és la ficció i especialment el cinema, tot i que avui en dia la televisió està molt ben feta"
Pel que fa a propers projectes, Campos prepara una obra de teatre, així com la participació “a una pel·lícula molt potent i amb un paper 'petitet', però encara no es pot dir res” explica la cambrilenca. També ha realitzat algun treball de publicitat, però tal com comenta ella mateixa, “el que més m'agrada és la ficció i especialment el cinema, tot i que avui en dia, la televisió està molt ben feta. Ara hi ha molta producció de sèries i el ventall és més ampli”. Confessa que “és molt difícil pagar el teu lloguer amb un sou d'actriu, però aquesta és la meva meta. La fama no és el meu objectiu. El secret és resistir”.