Ornitologia
El biòleg cambrilenc Eugeni Capella serà conferenciant al Delta Birding Festival
Per primer cop, les persones assistents aquest cap de setmana, 20, 21 i 22 de setembre, a la sisena edició, del Delta Birding Festival (www.deltabirdingfestival.com), organitzat per MónNatura Delta –un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera, Oryx i l’Institut Català d’Ornitologia (ICO)–, triaran el projecte de conservació que rebrà el benefici econòmic de la venda d’entrades. «Es pot optar per protegir l'ocell de tempesta carablanc, la baldriga balear, la gavina corsa o l'aufrany. És important que tothom s’impliqui votant un d’aquests projectes», concreta Francesc Kirchner, propietari de la botiga barcelonina de l’amant de la natura Oryx i un dels creadors del festival. Dissabte al matí es presentaran les quatre iniciatives de conservació, per tal que el públic disposi d’informació per poder votar. En cadascuna de les edicions anteriors s’han recaptat uns 2.000 € que s’han destinat a projectes, triats per l’organització, com l’Atles d’Ocells Nidificants Europeu o els estudis sobre la tórtora eurasiàtica. El festival es fa al recinte de MónNatura Delta, situat a la carretera del Poblenou del Delta a les Salines en el municipi d’Amposta, i al seu entorn. L’entrada del festival costa sis euros i és gratuïta de 0 a 14 anys.
A més de promoure la participació de les persones visitants, aquesta sisena edició del festival ha pres un rumb més artístic i ambiental. Així, per exemple, la programació ofereix un cicle dedicat a la presència de plàstics al mar i una exposició d’art amb materials reciclats, a càrrec del jove autodidacta Luca García, que s’anirà creant al llarg dels tres dies del festival i que envairà l’espai d’aus sorgides de restes de metall. A més, els aficionats de l’art i dels ocells podran veure en directe com es creen grafitis cada dia, de la mà de l’artista Roc Blackblock.
Com cada any, MónNatura Delta tornarà a ser el centre ornitològic de la Mediterrània. S’han programat un centenar de propostes molt diverses per a ornitòlegs i amants de la natura en general amb especialistes de renom internacional com Tim Birkhead, Nina O’Hanlon o Magnus Robb, amb qui el format de proximitat del festival permet tenir un contacte directe. A més, també serà, amb un ampli ventall d’activitats, com tallers de fotografia per a totes les edats, una oportunitat per a qui, tot i saber poc o gens d'ornitologia, li agradi gaudir de la natura i vulgui conèixer millor el Delta de l'Ebre, l'espai natural més important de Catalunya per a l'observació d'ocells. Són tres dies a l'any de frenètica efervescència que contrasta amb la tranquil·litat de la resta de l'any.
Explicaran el repte de veure 1.000 espècies d'ocells en un viatge a l'Equador
Cada any, el públic que assisteix a la majoria de les conferències és molt diferent i tothom surt content. Mentre que les persones expertes i aficionades centren l'atenció en xifres, dades i noms científics d'espècies, les no-enteses riuen amb les anècdotes, gaudeixin de les imatges espectaculars i aprenen d’ocells. Aquest serà el cas de la xerrada programada dissabte al matí «Equador 1.000, un cant a la diversitat», a càrrec del fotògraf barceloní Miquel Bonet i del biòleg cambrilenc Eugeni Capella, qui avança: «Explicarem, il·lustrat amb fotografies espectaculars, el repte de veure 1.000 espècies d'ocells diferents en un viatge per l'Equador, on hem recorregut des de la selva fins a les muntanyes andines, sense l'ús d'avions, durant 75 dies». Una aventura, única al món, pròpia d'un equip de tocats de l'ala.
També hi haurà una fira amb més de seixanta expositors de productes i serveis pensats per a les persones amants de l’ornitologia i de la natura en general: organitzacions diverses, agències de tours i estands de les millors marques de binocles, telescopis i fotografia.
A més, les persones assistents tindran l’oportunitat excepcional de visitar la llacuna de l’Alfacada, el tresor més ben guardat del Delta de l’Ebre, on es gaudirà d’una demostració d’anellament. Així mateix, es faran sortides diferents d’observació d’ocells: per a principiants, amb vaixell per a observar aus marines, en barca pel riu Ebre i amb bicicleta elèctrica.
Aquest festival arriba a la sisena edició com una oportunitat consolidada per al territori. Miquel Rafa, director de l'Àrea de Territori i Medi Ambient de Fundació Catalunya La Pedrera, ho explica: «Abans la temporada turística del Delta de l'Ebre s'acabava quan començava el curs escolar i ara s'allarga fins que acaba el festival, que reverteix de manera positiva en diverses activitats econòmiques de la zona com la restauració, l'hoteleria i altres empreses de serveis». Enguany potser augmenta el nombre de persones que visiten la fira ornitològica més important de la Mediterrània, ja que, com diu l'eslògan del darrer anunci d'una coneguda marca de cervesa, cada dia és més freqüent «una altra forma de viure».