Memòria Històrica
«1939 Retirada i Exili» centrarà el 14è Cicle de Memòria de Tardor
En aquesta ocasió s'ha escollit aquesta temàtica ja que enguany fa exactament 80 anys del final de la Guerra Civil
La inauguració de l'exposició Vencedors i vençuts que tindrà lloc demà dissabte 21 de setembre a la Torre del Port encetarà els actes del XIVè Cicle de Memòria de Tardor, organitzat pel Museu d'Història de Cambrils i l'Arxiu Municipal amb el suport de l'Ajuntament, i que enguany porta per títol 1939 Retirada i Exili aprofitant que enguany es compleixen els 80 anys del final de la Guerra Civil. L'exposició que s'inaugura demà anirà a càrrec de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic i és un testimoni de l'exili republicà, durant i després de la Guerra Civil.
En la presentació del Cicle de Memòria de Tardor que es fa fer ahir, el director del Museu d'Història, Gerard Martí, va voler tenir un record a la memòria de la gent que ha intervingut al llarg dels 14 anys d'aquest cicle i que ja no hi són. Martí va explicar que el cicle d'enguany posa el focus en el moment de l'acabament de la guerra "un període d'incertesa, exili, por i silenci". Martí va dir que aprofitant els 80 anys d'aquest acabament del conflicte "tocava parlar d'això, fent-ho amè i aprofitant per fer turisme cultural" com serà la sortida que es farà el 9 de novembre a la Jonquera i que inclourà les visites al museu que hi ha en aquesta població dedicat a l'exili i, a més, es farà una visita a la maternitat d'Elna i a la platja d'Argelers, on hi va haver el camp de refugiats. Martí també va voler destacar que els objectius dels cicles de memòria de tardor són els de promoure la cultura de la Pau, "per poder parlar de pau primer s'ha de parlar de guerra. Això és el que intentem fer des de fa 14 anys".
Cambrilencs a camps de concentració alemanys
Per la seva part, el responsable de l'Arxiu Municipal, Pedro Otiña, va destacar la xerrada que farà l'historiador Manel Tarés el 10 d'octubre, a la sala d'actes del Centre Cultural, sota el títol L'exili del cardenal Vidal i Barraquer i el doctor Joan Viladrich i que suposaran la presentació de les memòries inèdites de Joan Viladrich, secretari personal del Cardenal Vidal i Barraquer. Segons Otiña, "aquesta xerrada ve com a herència del cicle de l'any passat dedicat al Cardenal Vidal i Barraquer i se centrarà en la part final de la vida del Cardenal".
Dins del procés de recuperació de la memòria històrica Otiña va fer esment de que es té constància de dos cambrilencs que van estar en camps de concentració alemanys. Es tracta de Xavier Figuerola Gené, nascut el 1913, i que va morir al camp de concentració de Gusem, i de Antoni Virgili Solé, també nascut el 1913, i que va estar tancat a Mauthausen d'on va poder sortir en vida. Otiña va dir que cal fer recerca per determinar més aspectes de la vida d'aquestes dues persones.
Pel·lícula, llibre i conferència
L'alcaldessa Camí Mendoza va voler posar en valor aquest cicle de divulgació cultural i de memòria històrica , que és el 14è que es fa, impulsat per l'Ajuntament cambrilenc. La regidora de Cultura, Cinta Ballesté, per la seva part, va destacar la feina que s'està fent per a transmetre els coneixements i les vivències a les generacions posteriors. La regidora també va detallar el programa que a part dels actes descrits anteriorment també contempla la projecció de la pel·lícula El Periple, la vella llum d'Europa, obra del cineasta Mario Pons Múria, a la sala d'actes del Centre Cultural el dimarts 8 d'octubre. El dijous 7 de novembre, també al Centre Cultural, es farà la presentació del llibre La direcció literària d'edicions Proa a l'exili, d'Oriol Teixell Puig. La cloenda del cicle de tardor d'enguany serà el 21 de novembre amb la conferència La rereguarda al Camp de Tarragona, sis mesos abans del final de la Guerra Civil, a la sala d'actes del centre Cultural, a càrrec de Jordi Piqué Padró, arxiver de l'Arxiu Històric Municipal de Tarragona.