Informació general

La Borsa Jove d'Habitatge de Cambrils va allotjar 48 joves durant l'any 2006

Per Berta Ruiz



A finals de gener es farà el sorteig per a adjudicar els pisos de lloguer que s'han construït al carrer de Colom
Des de l'Àrea de Joventut es va presentar ahir en roda de premsa la memòria del servei de la Borsa Jove d'Habitatge, engegat l'any 2004 i ubicat al Punt d'Informació Juvenil de Cambrils. A l'acte hi van assistir Noemí Hernández -de l'Associació Prohabitatge i responsable de diferents programes de Borsa Jove-, Neus Forcadell -responsable de la Borsa Jove d'Habitatge de Cambrils- i el regidor de Joventut -Salvador Matas- que va fer un ampli balanç d'aquest darrer any 2006 i en va destacar els diferents serveis que s'ofereixen al jovent cambrilenc per tal de facilitar el seu accés a l'habitatge.

Durant el passat 2006, la Borsa Jove d'Habitatge va oferir un servei de mediació pública entre els propietaris i els joves demandants per tal de facilitar-los-hi l'accés a un habitatge de lloguer. Segons va detallar Salvador Matas, "aquesta mediació està amparada per una normativa a nivell català i estatal que regula un sistema gratuït que ofereix unes garanties totals als propietaris, assegurant que no tindran cap mena d’incidència ni dificultat, ni en el cobrament del lloguer ni en el manteniment de l’habitatge". En aquest sentit, segons va explicar el regidor de Joventut, "el funcionament de la Borsa Jove d'Habitatge de Cambrils ha sigut exemplar, perquè hi ha hagut un nivell d’incidències molt reduït". Amb aquest servei de mediació que ofereix la Borsa Jove d'Habitatge de Cambrils també es vol fer una crida als propietaris per tal que coneguin "aquesta possbilitat real de posar en el mercat habitatges buits. La borsa ofereix aquest servei de qualitat que s'encarrega de fer aquesta mediació gratuïta entre ambdues parts", segons va explicar Salvador Matas.

32 contractes de lloguer durant el 2006

Durant el 2006 es van atendre un total de 1.814 usuaris, d'entre els quals 1360 eren joves, i 272 eren propietaris. Es van fer 32 contractes, és a dir, es van llogar 32 habitatges i es van allotjat 48 joves. Aquestes xifres mostren un volum important de creixement, ja que l'any 2005 es van llogar 22 pisos i es va allotjat a 37 persones. La majoria del jovent acollit a aquest servei és de nacionalitat espanyola, tot i que el 15% el configuren altres nacionalitats com: bosnians, francesos, uruguaians, colombians, argentins, italians, polonesos i alemanys. En relació al preu de lloguer d'aquests habitatges, tots han de complir uns paràmetres màxims establerts. Durant el passat 2006, el preu mitjà d'aquests habitatges de lloguer va ser de 369 euros al mes i un valor de 6,6 euros per metre quadrat -preus molt inferiors al preu de mercat-. L'any 2005 el preu mig va ser de 354 euros i 6,25 euros per metre quadrat. La Borsa Jove d'Habitatge ha fet des de l'any 2004, un total de 59 contractes i 91 joves allotjats.

Nous serveis de la Borsa Jove d'Habitatge

Durant el passat any, també es van ampliar els serveis de la borsa i el nombre de consultes rebudes es va distribuir de la següent manera: a banda del servei de la Borsa Jove d'Habitatge -un 68% de les consultes rebudes- el 12% de les consultes van anar dirigides a la nova Xarxa de mediació social. Aquest servei correspon a un contracte impulsat des de la Generalitat de Catalunya, amb el qual s'ofereix el servei de borsa d'habitatge a altres col·lectius, a banda dels joves d'entre 18 i 35 anys, que també tenen dificultats per accedir a un habitatge.
Un dels altres serveis va ser d'informació sobre l'habitatge públic o de compra, com la promoció de 48 habitatges que es van construir a la zona de Nou Cambrils l'any 2005. Durant el 2006 també s'ha tirat endavant una nova promoció de 20 habitatges de lloguer -juntament amb Incasol- situats al carrer de Colom, i un lloguer mensual d'entre els 156 i 210 euros. En relació a aquesta promoció es van rebre un total de 453 consultes, de les quals es van presentar 136 sol·licituds que la borsa ha tramitat. D'aquestes 136 sol·licituds, 56 s'han admès i la resta s'han exclòs. Properament, tal com va avançar Salvador Matas, es farà l'adjudicació d'aquests habitatges a través d'un sorteig. Finalment, una altra de les tasques desenvolupades des del servei de Borsa Jove d'Habitatge ha estat la informació sobre ajuts, posats en marxa des del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. Aquests ajuts estan dirigits a subvencionar parcialment el preu que els joves paguen de lloguer. Des del servei de la Borsa Jove d'Habitatge de Cambrils es van tramitar un total de 25 ajuts, 16 dels quals van ser favorables, "un servei nou i important, ja que sovint la tramitació és molt complicada i la borsa facilita al jove fer tots aquests tràmits i els informa de tot el procés".


 


Comenta aquest article