Política
L'oposició demana a l'equip de govern que segueixi reclamant els interessos que deu la Generalitat per l'Hospital Lleuger
L'alcaldessa va recordar que el passat mes d'agost, l'Ajuntament va ingressar els 2 milions d'euros que la Generalitat devia d'aquesta obra. També va anunciar que no s'haurà de tornar la subvenció del Teatre Auditori
Els tres grups de l'oposició –PSC, Cs i PP– juntament amb el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– reclamen a l'equip de govern que exigeixi a la Generalitat l'abonament dels interessos corresponents de les obres de l'Hospital Lleuger. L'oposició en bloc va presentar una moció, al ple del passat 30 de setembre, en la què reiteraven la petició d'aquests diners. Segons el text presentat, "en el passat ple vam tenir coneixement que la Generalitat ja havia abonat els aproximadament dos milions d'euros que devia a l'Ajuntament de Cambrils en concepte d'avanç del pagament de les obres realitzades. Una vegada fet aquest reconeixement, la Generalitat ha d'assumir per força els interessos derivats –1,2 milions d'euros– de l'avanç d'aquesta quantitat per part del consistori".
Sobre aquesta qüestió, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va explicar que, "el passat 2 d'agost vam ingressar el deute de 2 milions d'euros de la Generalitat que corresponien a l'Hospital Lleuger. Vam recuperar aquests diners després d'infinites reunions, d'infinites gestions i de molt de treball per part dels tècnics de l'Ajuntament per poder justificar la despesa que havia assumit l'Ajuntament en aquell moment. Després de la feina feta i les gestions es va aconseguir que la Generalitat signés un nou conveni amb l'Ajuntament de Cambrils aquest 2019 i que, finalment, pagués el deute. S'ha aconseguit el capital que ens devien. L'actual govern té clar que la feina responsable ha de ser la d'exigir sempre a les administracions el deute que correspongui i seguir demanant allò que és just per al nostre municipi. Tot i que no descartem la via judicial, som més partidaris de fer servir eines de negociació com aquests anys que han anat donant els seus fruits".
En aquest punt, l'alcaldessa va anunciar que l'Ajuntament no haurà de tornar l'1,2 milions d'euros que la Generalitat li reclamava de la subvenció per les obres del Teatre Auditori, tal com va informar revistacambrils.cat el passat 1 d'octubre. De fet, precisament, la moció de l'oposició també feia referència a aquesta quantitat que s'havia demanat des de la Generalitat.
Cs demana la implementació de les mocions aprovades durant el mandat 2015-2019
Per part del grup de Cs, també es va presentar una altra moció per exigir la implementació de les mocions aprovades durant el mandat anterior. La regidora de la formació –Yolanda Burgos– va ser l'encarregada de fer l'exposició. Segons a recordar, durant el mandat 2015-2019, Cs va presentar un total de 41 mocions al ple, algunes de les quals van ser aprovades, i que encara estan pendents de ser executades. Burgos va posar alguns exemples com: la moció contra la transfòbia i l'assetjament escolar; la creació d'un parc infantil accessible per a nens amb alguna discapacitat; la creació del carnet de tinença de gossos potencialment perillosos o la creació d'un protocol d'actuació en cas d'ocupacions il·legals, entre d'altres.
L'alcaldessa –Camí Mendoza– va comentar que, "les mocions són voluntats polítiques i aquestes s'han d'anar introduint dins de l'acció de govern en la mesura que es pugui i sempre amb el vistiplau dels tècnics que, a vegades, dificulta la rapidesa en la seva implementació". Mendoza va dir que algunes com la moció contra la transfòbia o l'assetjament escolar ja es disposen de mesures als mateixos centres escolars. Per tot plegat, el govern va votar en contra de la proposta, mentre que la resta de grups de l'oposició van donar el seu suport.
Cs demana que es garanteixi la neutralitat als centres educatius de Cambrils
El portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va presentar una altra moció "per instar a l'Ajuntament que garanteixi la neutralitat als centres educatius de Cambrils". Segons va exposar Romera, "el passat juliol va ser publicat, a través dels mitjans de comunicació del Consell Català de Mitjans Audiovisuals, els resultats d'un estudi dut a terme per l'ONG Plataforma per la Llengua, una organització separatista de dubtosa finalitat, però de confirmada trajectòria política independentista. Aquesta organització és la mateixa que es dedica a assenyalar aquells comerços que no retolen en català. L'estudi es va dur a terme amb el vistiplau de la Generalitat i 'd'incògnit', sense informar degudament i enganyant als directors i professors dels centres 'voluntaris', i es feien passar per monitors que només sabien parlar en anglès. Seguint aquesta dinàmica van reportar les dades de menors i docents sobre la llengua emprada en les converses mantingudes als esbarjos de 50 centres educatius de Catalunya". Des de Cs, van demanar a l'equip de govern no permetre "la intrusió als centres educatius de Cambrils" i va condemnar "l'espionatge a menors d'edat dut a terme per l'organització Plataforma per la Llengua".
Sobre aquest tema, el regidor d'Ensenyament –Alejandro Garcia– va explicar que, "nosaltres no tenim constància que cap dels centres de Cambrils fos partícip d'aquesta enquesta, atenent que és una enquesta sobre l'ús de la llengua que va contractar la Generalitat i que l'Ajuntament no va tenir cap participació. A més, com ajuntament no tenim competència i són les direccions dels centres qui poden permetre o no l'accés".
El text va ser rebutjat amb el vot en contra de l'equip de govern, l'abstenció del PSC i el vot a favor de Cs, PP i el regidor no adscrit, Joan M. Artigau.