Gelats de xocolata de 240 gustos
El gelater cambrilenc Antoni Sirvent |
Fira monogràfica del gelat
La fira Intergelat, lúnica fira monogràfica sobre el gelat que es fa a lEstat espanyol, ha buscat, enguany, el reclam mediàtic de la xocolata. Però per aconseguir tots aquests sabors sha hagut de fer tota una tasca prèvia de preparació. En lelaboració dels 240 gelats hi van participar 10 persones i va comportar tres mesos i mig de preparació prèvia. Antoni Sirvent, de geladeries Sirvent, explica que aquesta preparació ha consistit a dissenyar què sha de fer i com sha de fer. Shan decidit els gustos, els ingredients comuns i els específics. També sha hagut de decidir qui compra els ingredients, on ens reuníem, on es feia el gelat, on es guardava... En total, hi van haver dues reunions, una a lhotel Termes de Montbrió i una altra a Alacant, on es va decidir tot això. En aquesta ocasió shan fet 240 tipus de gelats de xocolata, però tal com diu Sirvent, la variació és infinita. Per arribar als 240 gustos, nosaltres hem partit de diferents famílies de xocolata i de les combinacions que es poden fer entre elles. Shan pres com a punt de partida, sobretot, les tres grans famílies de xocolata, la xocolata blanca, la xocolata negra i la xocolata amb llet.... També es va crear, dins la fira, un espai dedicat als gelats de xocolates dautor. Sanomenen xocolates dautor les xocolates tècniques a les quals no safegeix cap ingredient. Són les xocolates en què les diferències són el tant per cent de cacau, el tant per cent de mantega de cacau o el tant per cent de llet. Setmanes abans daquest certamen Intergelat, Antoni Sirvent i Carlos Arribas van impartir dos cursos per als membres de lAssociació Nacional de Gelaters que estaven centrats en el món de la xocolata. En el primer dels cursos es va tractar el gust de la xocolata en el gelat i en el segon es van desenvolupar diferents combinacions amb aquest ingredient.
Consum estacional
El consum de gelat a lEstat espanyol està directament lligat a les condicions climatològiques i amb la temperatura ambient, ben al contrari del que passa en els països nòrdics. Segons una estadística de fa dos anys, als països nòrdics es consumeixen uns 18 litres de gelat per persona i any, mentre que a lEstat espanyol només sarriba als 6 litres per persona i any. Segons Sirvent, això és un tema cultural. Els estrangers tampoc entenen com és que només mengem torrons per Nadal o bé panellets només per Tots Sants.§ Xocolata amb truita de patates o Frankfurt §
Alguns dels gelats de xocolata incorporaven ingredients no gaire comuns com és la truita de patates o la salsitxa de Frankfurt. Segons Antoni Sirvent, aquests són els que més van xocar a la gent i els que van tenir més pes mediàtic. Ara bé, els que es van consumir més van ser els sabors més habituals i que incorporaven tot el tema de licors, fruita seca, espècies.... Antoni Sirvent, juntament amb el gelater Carlos Arriba, van desenvolupar diverses xocolates inèdites. Sirvent assegura que aquest proper estiu nincorporarà dues o tres de les que ha experimentat a loferta de la seva geladeria, tindré una xocolata amb una combinació de pebres, una xocolata amb espècies i una xocolata amb gingebre com a novetats.