Informació general

Prop de 200 nous establiments es van obrir a Cambrils durant l'any 2006

Per Berta Ruiz



Imatge del carrer de Consolat de Mar, al Port de Cambrils, ahir a la tarda
L'Àrea de Promoció de Ciutat ha fet balanç de la feina feta durant aquests tres anys i mig, dins de l'Àrea d'Activitats Econòmiques, i especialment durant aquest darrer any 2006. Segons va explicar el regidor de Promoció de Ciutat –Oliver Klein– a Revista Cambrils Diari Digital, "és una àrea que moltes vegades no té repercussió exterior, però que representa un treball molt important dins de l'Ajuntament, sobretot perquè vetlla per la seguretat ciutadana". És aquesta àrea de treball la que s'encarrega de la concessió de les llicències d'establiments i activitats econòmiques al municipi, i la que vetlla perquè tots els establiments compleixin unes condicions segons la normativa.

Segons va detallar Oliver Klein, en aquesta legislatura s'ha viscut un important auge d'obertura d'establiments, amb una proporció molt elevada de nous establiments en relació amb els locals que tanquen la seva activitat. "Durant l'últim any es van obrir un total de 90 establiments de menys de 100 metres quadrats, 90 establiments de més de 100 metres quadrats amb baixa incidència ambiental i uns 15 o 20 establiments amb una incidència ambiental mitjana". Pel que fa als nous locals de baixa incidència, la majoria van ser bars i restaurants, immobiliàries i gabinets d'assessories d'advocats, oficines, comerços de roba i articles per a nens petits, sabateries i comerços al detall, que és el que més prolifera a Cambrils. Des de l'Ajuntament s'estableixen una sèrie de condicions que s'han de donar en cada cas, segons la tipologia de cada establiment i el seu índex d'incidència ambiental. L'Àrea d'Activitats Econòmiques s'encarrega de tramitar llicència d'obertura d'activitats en zones urbanes i en zones rurals, com explotacions agrícoles o granges d'animals. També tramita la col·locació d'antenes de telefonia mòbil i l'extracció d'àrids.

Des d'aquesta mateixa àrea de la Regidoria de Promoció de Ciutat, també es tracten les llicències dels aparcaments dels edificis públics o privats de més de cinc places, que siguin de pública concurrència. Segons va explicar Oliver Klein, "aquesta és una activitat de mitjana incidència, i hi ha un equip d'enginyers i arquitectes que es reuneixen per analitzar totes les condicions de la legalització d'aquestes pàrquings. Són legalitzacions que tenen a veure amb la seguretat ciutadana, perquè no hi hagi cap risc ni per als veïns, ni per als usuaris, ni per als propietaris".

Control de les piscines

Les piscines d'ús públic, tant públiques com privades, de càmpings, hotels o complexos residencials també han de complir amb una sèrie de normatives i condicions, establertes en un règim sancionador. Oliver Klein va explicar que hi ha uns inspectors que s'encarreguen de vetllar pel bon funcionament d'aquests. A Cambrils es comptabilitzen unes 27 piscines, de les quals s'han fet un total de 20 sancions que no complien amb algun detall de tipus estructural o de seguretat.

Ocupació de la via pública

Pel que fa a l'ocupació de la via pública –especialment de locals amb terrasses– també hi ha un servei d'inspecció, que s'encarrega de fer aquest control i sancionar els excessos d'ocupació de la via o l'ocupació amb un mobiliari inadequat. Des d'aquesta àrea també es fa un control dels caixers automàtics de les entitats bancàries o les màquines expenedores situades en les façanes per fer-ne un ús des del carrer. Segons les normatives del règim sancionador, també es vetlla per la inspecció i vigilància dels establiments que obren sense tenir la llicència oportuna, establiments que venen productes sense llicència o locals que incompleixen qüestions tècniques i d'aforament.

En relació al nombre d'establiments oberts per extracomunitaris –una majoria de xinesos, senegalesos o marroquins– amb locutoris, carnisseries o comerços de souvenirs, se'n van obrir una vintena durant tot l'any. Segons va explicar Oliver Klein, "és molt important informar que tots aquests establiments tenen la seva perceptiva llicència i paguen els seus impostos i taxes. Els donem a conèixer totes les normatives i intentem que compleixin al màxim". No obstant, quan es produeixen queixes en relació a qüestions de consum i treball, l'Ajuntament eleva les queixes a la Generalitat, que és l'òrgan competent, segons va explicar Klein.

Comenta aquest article