Sentència
El govern municipal aprova una moció en la que demana «diàleg com a via de resoldre els conflictes»
Tot i que la moció no rebutja la sentència ni parla d'amnistia als presos, els partits de l'oposició (PSC, Ciutadans i PP) no l'han volgut debatre i els regidors d'aquests partits han marxat del ple
Tres dies després de conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem el plenari de l'Ajuntament ha aprovat, aquest migdia, una moció relativa a aquesta sentència a través d'una moció presentada pels tres grups que formen el govern municipal. Aquesta moció s'ha inclòs en el ple extraordinari d'avui juntament amb un altre punt d'ordre econòmic que era el d'agrupar els préstecs formalitzats per l'Ajuntament amb el Fons de Finançament a Entitats Locals.
La moció presentada pel govern municipal no diu en cap moment que condemna la sentència emesa pel Tribunal Suprem ni tampoc reclama l'amnistia pels presos polítics i el retorn dels exiliats, tal com sí que ho han fet les mocions aprovades tant al Consell Comarcal del Baix Camp com a la Diputació de Tarragona. La moció del govern municipal cambrilenc parla de "diàleg com a via de resoldre els conflictes" i fa una crida "a tots els actors polítics a renovar els esforços per buscar el més ràpidament possible una sortida al conflicte polític que vivim". En un altre punt, la moció manifesta "la solidaritat a les persones afectades per la sentència, en aquests moments tan difícils per a elles". Però tot i aquesta rebaixa de continguts respecte a les mocions aprovades en altres administracions, els partits de l'oposició no n'han volgut saber res i han decidit abandonar la sala de plens abans d'arribar a aquest punt.
Urgència del plenari
El primer punt de l'ordre del dia feia referència a la urgència del plenari, una urgència que venia marcada pel punt número 2 corresponent a l'agrupació de préstecs formalitzats per l'Ajuntament de Cambrils amb el Fons de Finançament a Entitats Locals –imposada pel Ministeri d'Hisenda–. En aquest punt, els portaveus dels grups de l'oposició han aprofitat per fer la seva intervenció i criticar la inclusió de la moció en relació a la sentència del Tribunal Suprem. A destacar l'absència dels regidors de Cs –Juan Carlos Romera, Santi Gámez i Yolanda Burgos–, així com el regidor no adscrit, Joan M. Artigau.
David Chatelain (PP): "Només volien fer el plenari per a la inclusió de la moció"
El portaveu del PP –David Chatelain– ha lamentat que, malgrat s'havien fet diferents ofertes a l'equip de govern per acordar un dia i hora per a la celebració del plenari, totes s'havien desestimat "tot i sabent perfectament que molts dels regidors de l'oposició no podrien assistir-hi i no per causes menors (en el cas de Joan M. Artigau per una cita mèdica). En segon lloc, segons Chatelain, "reconeixem la necessitat de l'aprovació dels crèdits –imposada pel Ministeri d'Hisenda–, però creiem que només volien fer el plenari per a la inclusió de la moció. Una moció que ni tan sols és la que ha presentat l'AMI a diferents municipis i podríem considerar-ho una manca de valentia per part de l'equip de govern". Per tot plegat, tal com ha afegit el portaveu del PP, "acceptem la celebració d'un plenari extraordinari i votarem a favor de la urgència, però que consti en acta que rebutgem les formes de la convocatòria i rebutgem absolutament la inclusió d'una moció. No és normal incloure mocions en plenaris extraordinaris urgents i això representa un frau per a la ciutadania que no combrega amb la seva ideologia".
Ana López (PSC): "Utilitza la institució per a interessos propis i partidistes"
Per part del PSC, la seva portaveu –Ana López– ha dit que, "no qüestionem la urgència d'aquest plenari pel que fa a l'aprovació dels préstecs, però anunciem que no assistirem a la votació del tercer punt –el de la moció–. És la segona vegada en aquest mandat que la senyora alcaldessa abusa de la seva posició per posar punts a l'ordre del dia que no són competència ni responsabilitat d'aquest ajuntament. Utilitza la institució per a interessos propis i partidistes i, encara ens allunyen molt més d'aquest pretès diàleg i convivència que vol fomentar. Si volia fer un acte en favor del diàleg no exclogui, una altra vegada, als grups de l'oposició que representem una sèrie de votants que no l'han votat a vostè però que tenen el mateix dret a sentir-se representats. Més que mai hem de fer una crida a la calma, la convivència, el diàleg, i condemnar tots els actes i violència que s'està patint a Catalunya".
Patrícia de Miguel (Cs): "Passen el seu 'rodillo' i fan el que volen amb aquesta institució"
Finalment, la regidora de Cs –Patrícia de Miguel– ha justificat l'absència dels seus companys de partit per la pressa en la convocatòria del plenari i perquè no havien pogut organitzar-se amb les seves respectives obligacions. "Els portaveus dels grups de l'oposició han intentat, per tots els mitjans, pactar un altre dia i hora per a celebrar el ple però, com sempre, han passat el seu 'rodillo' i han fet que volen. Volem deixar clar que no posem cap pega amb el punt 2 de l'ordre del dia –sobre l'agrupació dels préstecs–, però ens sembla un insult que aprofitin aquest ple per introduir una moció. Quan se celebra un ple extraordinari, els grups de l'oposició no tenim dret a presentar mocions i, un cop més, passen el seu 'rodillo' i fan el que volen amb aquesta institució. Que consti en acta que no estem d'acord amb la inclusió del punt 3 al ple –moció sobre la sentència del Tribunal Suprem–.
Text de la moció en relació a la sentència del Tribunal Suprem del passat 14 d'octubre
El text aprovat pels 11 components de l'equip de govern diu així:
"L’Ajuntament de Cambrils comparteix el ferm convenciment que cal defensar el dret a la llibertat d’expressió i a la confrontació d’idees. Amb aquesta premissa, i davant l’excepcional situació política que vivim a Catalunya, volem manifestar a l’opinió pública quina és la nostra posició.
El passat dilluns, dia 14 d’octubre de 2019, hem conegut la sentència judicial, que condemna amb penes d’entre 9 i 13 anys a Junqueras, Romeva, Rull, Forn, Forcadell, Turull, Bassa, Sànchez i Cuixart per sedició i malversació. Estem convençuts que hi ha altres vies per afrontar la situació que viu Catalunya.
En aquest sentit, volem manifestar la nostra preocupació per la situació que estem vivint , així com per les circumstàncies personals que viuen les persones afectades per la sentència.
Des de l’Ajuntament de Cambrils apostem, en tot moment, pel diàleg com a via de resoldre els conflictes, un diàleg en el marc de la cultura de la pau i contrari a l’ús de qualsevol tipus de violència. Fomentar el diàleg és una característica pròpia de la nostra societat, i la història ens demostra que és el millor camí per solucionar els conflictes polítics i socials.
Els municipis som comunitats formades per persones amb una considerable diversitat ideològica on totes les idees i manifestacions tenen cabuda, fet que comporta que es generin diferents valoracions de la situació actual. Constatem, però, novament, la necessitat que els problemes polítics passats, presents i futurs, es resolguin per la via política i no acabin sistemàticament en la via judicial.
I, per tant, és per tots els motius exposats anteriorment que el ple adopta els següents acords:
Primer.- Fem una crida a tots els actors polítics a renovar els esforços per buscar el més ràpidament possible una sortida al conflicte polític que vivim, que pugui ser assumida per una àmplia majoria de la ciutadania catalana. Només mitjançant el reconeixement i el respecte de l’altre i del seu dret a defensar les seves idees, sempre de forma democràtica i pacífica, podrem trobar el camí de sortida a un conflicte que en cap cas hem de permetre que esdevingui crònic i pugui acabar causant fractures socials irreversibles.
Segon.- Manifestar la nostra solidaritat a les persones afectades per la sentència, amb les quals podem haver tingut alguna relació directa, en aquests moments tan difícils per a elles i per les seves famílies i amistats.
Tercer.- Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a La Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l’Estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya. I donar a conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.