Exposició
Cristina Salvans: «Un objecte tan senzill i quotidià com un plat es pot convertir en una obra d'art contemporani»
L'artista Cristina Salvans va inaugurar, el passat dijous al vespre a l'Espai El Pati, l'exposició de ceràmica “Va de plats”. L’exposició és un recorregut per la ceràmica contemporània a través d'un utensili tan bàsic i quotidià com un simple plat. L’artista explora l’objecte més enllà de la seva funció, transformat en marc, llenç, instal·lació, i el transforma en una peça d’art, un objecte decoratiu recompost mitjançant la tècnica japonesa del Kintsugi o una obra conceptual.
Segons ha explicat Salvans a revistacambrils.cat, “he volgut representar com, a partir d'un objecte tan senzill i quotidià que tots fem servir com és el plat, aquest es pot convertir en una obra d'art i ser un producte d'art contemporani. Un plat de casa o de qualsevol restaurant pot ser una obra d'art, un llenç... amb diferents tècniques”. Una de les tècniques que usa Cristina Salvans és la japonesa Kintsugi. “És una tècnica centenària que, fins i tot, és una filosofia de vida. Parteix de restituir bols, porcellana o qualsevol altre producte que es trenca i tornar-lo a unir. És com reconstituir el cos, continues amb les ferides però segueixes endavant; i moltes vegades reneixes més bonic i més fort... Són les ferides de la vida, de l'ànima...”. A banda d'aquesta tècnica, Salvans també n'utilitza d'altres com el collage, el torn, la planxa, el modelatge, la porcellana líquida... Molts materials i tècniques que combina amb la pintura, l'esmalt, etcètera.
Obertura del seu propi taller
Durant els últims sis anys, Cristina Salvans ha format part de l'Associació Fang i Mar. “He estat molts anys a l'associació, i al darrere hi ha una història de vida a nivell personal i també artístic” explica l'artista. Ara, inicia una nova etapa amb l'obertura del seu propi taller al carrer de Reus, al barri de l'Eixample. La seva activitat està centrada en l'escultura ceràmica i, darrerament, està molt centrada en fer vaixelles per a restauració.
A l'acte d'inauguració de l'exposició es va comptar amb una perfomance a càrrec dels artistes Pere Estadella i Jordina Ros. Sota el títol "Nuestra última vajilla" van posar en escena una reflexió sobre les ruptures i els trencaments.
La mostra a l'Espai El Pati es podrà visitar fins el 15 de novembre de dilluns a divendres de 10 a 22 hores.
L’Apunt
La seva biografia
Cristina Salvans Moreso va néixer a Tarragona l’any 1965 i actualment resideix a Cambrils. Va estudiar il·lustració a l’Escola d’Art de Tarragona, va entrar al món del volum de la mà del mestre ceramista Joaquín Martin Cortes i posteriorment va seguir a Fang i Mar a Cambrils, compartint monogràfics i tallers amb Chisato Kuroki, Yukkiko Murata, Maria Bofill i Margit Denz. Ha participat en diverses exposicions tant col·lectives com individuals i concursos d’art i ceràmica. Va rebre el premi del públic 36 CiCA del concurs internacional de ceràmica de L’Alcora amb l’obra “Maternidad” i l’accèssit de la segona Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils amb l’obra “Lujuria”. També va ser seleccionada pel 52è premi Reina Sofia de pintura i escultura amb l’obra “Las tres Gracias”.