Distincions
El ple aprova, per unanimitat, concedir una Menció Honorífica Municipal al Centre d'Estudis Cambrilencs
El ple ordinari, celebrat ahir al matí, va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics concedir una Menció Honorífica Municipal al Centre d’Estudis Cambrilencs (CEC) per la seva implicació amb el patrimoni cultural cambrilenc durant els seus 40 anys d’història i el seu compromís ferm amb Cambrils. L'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– va explicar que s'havien presentat un total de set candidatures: Alfonso Cano, Ana Vilallonga, el Centre d'Estudis Cambrilencs, Cristina Vallespí, Javier Torrente, Josep M. Vidiella i Mossèn Daniel Barenys (a títol pòstum). De totes aquestes candidatures es va estimar la del Centre d'Estudis Cambrilencs (CEC).
Acte de lliurament, el 5 de desembre
Les Mencions Honorífiques a entitats i persones que durant l’any han destacat en qualsevol àmbit de la vida de la ciutat o bé commemoren efemèrides destacades. El reconeixement ha estat proposat per la Comissió d’Honors i Distincions, que ha valorat candidatures presentades per diferents persones, entitats i grups polítics municipals. L’acte de lliurament de les distincions se celebrarà el dia 5 de desembre a la Sala de Plens de l’Ajuntament en el marc del programa de la Festa Major de la Immaculada.
40 anys d'història del Centre d'Estudis Cambrilencs
El Centre d’Estudis Cambrilencs va néixer el 28 de novembre de 1979 amb l’objectiu de conservar el patrimoni cultural cambrilenc i promoure’n activitats i investigacions. Aquest 2019 se celebren diferents actes per rememorar aquella fita que ha permès la professionalització de la gestió del patrimoni local gràcies a la bona entesa amb l’Ajuntament de Cambrils. Però fa 40 anys, no només es tractava de preservar el patrimoni arquitectònic des del voluntariat (la primera gran actuació va ser la restauració de la Torre de l’Ermita), sinó també de formar una col·lecció de béns mobles. En definitiva, tal com queda recollit als Estatuts del CEC, l’objectiu era evitar la destrucció i dispersió de tots els objectes i elements de valor històric i artístic, i aquesta va ser una de les primeres tasques en les que es va posar de seguida fil a l’agulla.
Així és com va començar la col·lecció del Centre d’Estudis, principalment amb les donacions de socis i sòcies i de les seves famílies. La primera exposició del CEC a la Cripta de l’Ermita l’any 1980, es va organitzar per donar a conèixer l’entitat, però també per tal d’incentivar les aportacions de la gent a aquest fons. Aquesta línia de mostres expositives ha facilitat en nombroses ocasions l’increment de recollida d’objectes, que han format i formen part de la nostra història, i que avui es troben integrades en dipòsit al fons del Museu d’Història de Cambrils. La tasca ingent de tots aquests anys ha proporcionat avui en dia disposar de 2.345 objectes inventariats, d’àmbit arqueològic, etnogràfic, numismàtic, fotogràfic i documental, entre altres, i d’un ampli espectre cronològic, mitjançant donacions, cessions i adquisicions.
Entre les adquisicions, cal destacar la localització i compra de plànols del segle XIX del projecte de pont del ferrocarril a Cambrils, la recuperació de documentació del Jutjat de Pau, sense oblidar la tasca de buidatge relativa a Cambrils del fons de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, que va donar com a resultat poder disposar de centenars de microfilms i les seves corresponents transcripcions i traduccions, que fa permetre la publicació del primer volum del Diplomatari de Cambrils. Fins a finals d’any es pot veure al Museu Molí de les Tres Eres l’exposició “40 anys, 40 històries”, que ressegueix els 40 anys d’història de l’entitat a través de 40 objectes escollits del seu fons. L’exposició mostra la diversitat del fons del CEC, gràcies en bona part a la voluntat de la gent per fer possible la seva salvaguarda. D’altres objectes formen part, avui en dia, tant de l’exposició permanent de la Torre de l’Ermita, com de les exposicions permanents del Museu Molí de les Tres Eres. Al llarg dels anys, aquesta tasca constant ha permès conservar el patrimoni col·lectiu cambrilenc i preservar-lo per a les generacions futures.