Ple
L'oposició municipal no se'n surt a l'hora de voler delimitar els espais públics on fer les manifestacions
La moció presentada pels grups a l'oposició més el regidor no adscrit era similar a la que es va aprovar a finals de setembre a l'Ajuntament de Salou
Els grups polítics a l'oposició juntament amb el regidor no adscrit, van presentar una moció, al darrer ple, referent al dret de reunió i manifestació en espais públics. La moció demanava que s'instés al Parlament de Catalunya a modificar la llei orgànica 9/1983 per tal que siguin els ajuntaments, en última instància, qui puguin determinar i proposar itineraris i llocs alternatius on poder exercir el dret a manifestació per tal que "se salvaguardin les activitats pròpies del municipi i evitin tensions i incidències". Aquesta moció és similar a la que es va presentar el passat 25 de setembre a l'Ajuntament de Salou i que es va aprovar gràcies als vots de Sumem, PP, Cs i PSC. A Cambrils, però, la moció no es va aprovar ja que els 11 components de l'equip de govern hi van votar en contra.
La "pau social" i "l'activitat econòmica" com a arguments de la moció
En l'exposició de motius de la moció s'argumentava que "en un municipi de gran dinamisme turístic i vacacional com Cambrils, que acull visitants d'una gran diversitat de condicions, sensibilitats, conviccions i principis; i que cerquen, a més, una destinació vacacional tranquil·la, acollidora i afable, el fet d'acollir accions reivindicatives o de protesta al carrer de col·lectius concrets, que volen donar el màxim ressò a la seva causa, podria generar malestar, preocupació i inquietud al visitant i, en conseqüència, podria perjudicar indirectament l'activitat econòmica de la zona afectada i, en darrer terme, la imatge de la destinació". Amb aquest argument i amb l'afegitó de mantenir "la pau social", els grups signants de la moció proposaven la modificació de la llei que regula el dret de manifestació.
La resposta per part del govern municipal la va donar el regidor Lluís Abella que va començar dient que la llibertat de reunió "és un dels drets més elementals de la Constitució Espanyola" i va fer esment de l'article 21 de la Constitució on es diu que les manifestacions s'han de convocar a l'autoritat competent. Abella també va esmentar la declaració dels Drets Humans de les Nacions Unides, "que insta als estats a facilitar les manifestacions pacífiques. Aquest dret de manifestació ja està regulat i no calen modificacions". Abella va dir que els grups del govern defensen sempre "la llibertat d'expressió, tan important és el missatge com el lloc que es tria per a expressar-lo".
Juan Carlos Romera, portaveu de Ciudadanos, va incidir en els interessos empresarials i socials del municipi. A continuació va voler intervenir la portaveu del PSC, Ana López, però l'alcaldessa li va comunicar que no disposava de torn de paraula ja que l'havia exhaurit el portaveu de Ciudadanos. Això va originar la protesta i una posterior discussió entre el regidor de Ciudadanos, Santi Gámez, i l'alcaldessa, Camí Mendoza. Finalment es va passar a la votació i la moció va ser desestimada.