Informació general

Turisme

Els restauradors cambrilencs Joan Bosch i Diego Campos, premiats a la 29a Nit del Turisme de la Diputació

La gran cita anual del turisme a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre va aplegar, ahir al Tarraco Arena Plaça, a més de 400 representants del sector públic i privat de la demarcació en l'acte impulsat per la Diputació de Tarragona

Per Redacció

Foto de grup dels premiats, ahir, a la 29a Nit del Turisme
Foto de grup dels premiats, ahir, a la 29a Nit del Turisme | Cedida

La gran cita anual del turisme a la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre va aplegar, ahir, a més de 400 representants del sector públic i privat sota la cúpula de la Tarraco Arena Plaça, en un acte que va tenir com a tema principal la innovació i la tecnologia. Impulsada per la Diputació de Tarragona, a través del seu Patronat de Turisme, la 29a Nit del Turisme va enviar un missatge de suport a un sector que, en paraules de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, "és clau en la nostra economia, i encara ho ha de ser més". En aquest sentit, va reiterar el compromís de la institució envers aquesta activitat, i va destacar la necessitat de reforçar el suport als municipis més petits, tant d'interior com de costa, i de redescobrir-hi els recursos turístics més enllà dels clàssics i consolidats. Tot plegat –va afegir– ajudarà a dinamitzar-ne la economia i evitar el despoblament.

Els premis 'Jordi Cartanyà' i 'Costa Daurada'

Un any més, la vetllada va servir per reconèixer el sector a través dels premis 'Costa Daurada' i 'Jordi Cartanyà'. Pel que fa al premi Costa Daurada, enguany ha estat per a cinc guanyadors, els cinc establiments de restauració de la demarcació acreditats amb una estrella Michelin. Els premis els van recollir els cambrilencs Joan Bosch (Can Bosch, Cambrils), Diego Campos (Rincón de Diego, Cambrils), així com Fran López (Villa Retiro, Xerta), Jeroni Castell (Les Moles, Ulldecona) i Vicent Guimerà (l'Antic Molí, Ulldecona). Així mateix, s'ha fet un esment al sisè restaurant que, tot just aquest dimecres, s'acaba d'incorporar a la llista d'estrelles Michelin de la demarcació: el restaurant Deliranto, de Salou, amb el xef Josep Moreno al capdavant.

El premi 'Jordi Cartanyà' va ser per a l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, en la categoria de 'litoral', per la campanya de desestacionalització turística #laràpita365. El guardó l'ha recollit l'alcalde, Josep Caparrós. El premi 'Jordi Cartanyà' en la categoria 'interior' ha anat a mans del president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, per la Ruta del Trepat, impulsada per aquesta institució juntament amb la DO vinícola Conca de Barberà.

L'aeroport de Reus necessita més inversions

Durant l'acte, la presidenta de la Diputació també va aprofitar per reclamar inversions per a l'aeroport de Reus i que aquest sigui considerat la quarta pista de l'aeroport del Prat. Aquest fet, va indicar, "suposaria un gran pas qualitatiu i quantitatiu per al turisme del conjunt de les nostres comarques". Així mateix, va expressar la necessitat de treballar conjuntament amb altres administracions "per tal que l'estació ferroviària intermodal de l'aeroport sigui una realitat que doni resposta integral a les necessitats de la mobilitat en aquesta àrea metropolitana, la segona de Catalunya".

El president del Parlament, Roger Torrent, va presidir la gala acompanyat de la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón; de Noemí Llauradó, i de la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, la qual va presentar el balanç turístic d'aquesta temporada al conjunt de la demarcació, a través de les dades del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat, actualitzades a 31 d'octubre. Un balanç que, any rere any, s'analitza per tal de "millorar la nostra destinació i augmentar la competitivitat del sector", va assenyalar Roigé .

De la seva part, el president del Parlament de Catalunya va voler posar de manifest que el turisme genera el 12% del PIB català, motiu pel qual «l'hem de cuidar». Roger Torrent també es va referir a la necessitat «d'un pacte per determinar un model que permeti que aquest sector sigui sostenible en el futur».

Més de 20 milions de pernoctacions

Les dades reflecteixen un nivell de pernoctacions que frega els 20,4 milions, generades per 5,3 milions de turistes. Aquesta xifra representa un lleuger descens, de prop del 3%, en relació a l'any anterior, atribuït a la recuperació de mercats clarament competidors, com Turquia, Grècia o els països del nord d'Àfrica, i a la incertesa generada pel Brèxit. Malgrat aquesta davallada, s'ha apreciat un increment del 6,5% pel que fa a les pernoctacions en l'àmbit del turisme rural i un 2,4% pel que fa als apartaments. Altres dades positives són la recuperació del mercat estatal, que incrementa quasi 2 punts el volum de pernoctacions a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre i assoleix la xifra de 50,1%, i també l'increment de l'estada mitjana en general, que arriba a les 3,8 nits per visitant. Pel que fa a la procedència del mercat internacional, augmenten el rus, el portuguès i el nordamericà, es manté l'irlandès, i davallen lleugerament el britànic, el francès, l'holandès, l'alemany i el belga.

Les dades reflecteixen, també, la importància de dos equipaments estratègics que permeten a la demarcació de Tarragona ser més competitiva que altres territoris a l'hora d'aportar visitants a la demarcació: l'aeroport de Reus (1.038.699 persones, un 1,7% més que l'any passat) i la terminal de creuers del Port de Tarragona (més de 127.000 passatgers, un 148% més que l'any anterior).

La fortalesa del sector també ha centrat la intervenció de la consellera Àngels Chacón, qui ha posat en valor la importància de la col·laboració público-privada en el funcionament del sector, «un sector que genera molta riquesa». La consellera ha destacat, així mateix, la gran diversitat d'al·licients turístics a Catalunya, i en especial de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre.

La gala es va celebrar a la Tarraco Arena Plaça

 

Comenta aquest article