Informació general

Marató de TV3

Lluís Bernabé, director de la Fundació de La Marató de TV3: «El que ens fa més forts és que sabem treballar junts per una causa»

Tant ell com el director dels Serveis d'Urgències d'Atenció Continuada d'Atenció Primària del Camp de Tarragona, David Sabaté, van oferir una xerrada als alumnes de l'institut La Mar de la Frau

Per Carla Plaza

Lluís Bernabé i Davida Sabaté, ahir, a la xerrada que va tenir lloc a l'institut la Mar de la Frau
Lluís Bernabé i Davida Sabaté, ahir, a la xerrada que va tenir lloc a l'institut la Mar de la Frau | Carla Plaza

Ahir al matí, el director de la Fundació de La Marató de TV3, Lluís Bernabé, va participar juntament amb el director dels Serveis d'Urgències d'Atenció Continuada d'Atenció Primària del Camp de Tarragona, David Sabaté, en la xerrada informativa de La Marató de TV3 d'enguany als alumnes de 2n de batxillerat de l'institut La Mar de la Frau.

La xerrada va començar amb la intervenció de David Sabaté que va explicar què és La Marató i en què consisteix el projecte: "la Marató és una cursa a la vida, hem d'anar saltant tots els obstacles què ella mateixa ens posa. El sentit de La Marató és això, és ajudar-nos entre tots i guanyar la cursa". La Marató de TV3 és un projecte que ja porta 23 anys en marxa, i que durant aquests anys ja ha aconseguit recaptar 187 milions d'euros. Com bé va explicar Sabaté, "els catalans som pioners en aquest tema, ja que vam ser els primers en crear una Fundació amb aquests objectius. Enguany l'objectiu és explicar què són les malalties minoritàries i obtenir els recursos per a investigar-les, ja que són malalties poc freqüents, greus, cròniques, progressives i que provoquen la discapacitació (no sols exteriorment). Les persones que pateixen aquest tipus de malalties se senten excloses de la societat, ja que succeïxen en 5 de cada 10.000 casos, és a dir, afecten a 400.000 catalans. Hi ha més de 7000 malalties minoritàries i el 80% d'elles són d'origen genètic. També va explicar els tres exemples que La Marató ha posat en l'spot d'aquest any: Malaltia de Morquio, fibrosis quística i nevus congènit melanocític gegant. La mitja de temps actual de diagnòstic per una d'aquestes malalties són 5 anys i es vol aconseguir que al 2027 es rebaixi a 1 any màxim, tenint constància que gairebé el 40% no tenen tractament. Causen el 50% de morts en gent menor a 30 anys i el 35% en menors d'un any. Com bé va dir David Sabaté: "cada pas és una gran victòria per la salut".

"Sou el futur, però també sou el present"

Un cop explicada la part més teòrica, de la qual David Sabaté s'encarrega de fer cada any, va intervenir el director de la Fundació de La Marató de TV3, Lluís Bernabé. En primer lloc, Bernabé va adreçar-se als alumnes, professors i direcció del centre per agrair els diferents projectes i xerrades que realitzen en favor de La Marató de TV3. Va dir als alumnes: "sou el futur però també sou el present". També va explicar algunes anècdotes ocorregudes a la gravació de l'spot. Per exemple, alguns joves que no podran participar a la Marató d'enguany sí han volgut actuar en la gravació per sumar-se a fer quelcom per la causa. "El que ens fa més forts és que sabem treballar junts per una causa, és igual qui lideri mentre hi guanyem tots" va afirmar Bernabé.

La xerrada va cloure amb la reproducció del vídeo divulgatiu i posteriorment l'entrevista a dos dels alumnes per part de l'equip de La Marató.

Comenta aquest article