Informació general

Economia

L'Ajuntament destinarà uns 2 milions d'euros del superàvit de 2018 a inversions «financerament sostenibles»

Una altra part del superàvit, uns 137.558 euros es destinaran a reduir l'endeutament

Per Berta Ruiz

El regidor d'Hisenda, Jaume Gila, fent la lectura dels números de les modificacions de crèdit aprovades en el ple
El regidor d'Hisenda, Jaume Gila, fent la lectura dels números de les modificacions de crèdit aprovades en el ple | Lluís Rovira i Barenys

A la sessió plenària del passat 22 de novembre es van aprovar diferents punts de caire econòmic. Un d'aquests feia referència a la distribució del superàvit de l'exercici de 2018. Segons va explicar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, per un costat es destinaran 2.057.188,48 euros a inversions financerament sostenibles, mentre que, per altra banda, es destinaran 137.558,22 euros a reduir l'endeutament. Dins de la mateixa sessió plenària també es van fer dues modificacions de crèdit: per un costat, una partida de 150.005 euros –que es destinarà a arranjar els desperfectes provocats per la rierada del 22 d'octubre com ara platges, camins, clavegueram–, així com una altra partida per import d'1.075.351 euros que es destinarà a diferents inversions, una de les més importants està relacionada amb la compra de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola (677.000 euros). D'altres inversions destacades són: 90.000 euros per a la substitució de lluminàries i enllumenat; prop de 171.000 euros per a pavimentació i gairebé 56.000 euros per a reparació voreres. A més de 32.000 euros per a la barana de la riera del Regueral.

Joan M. Artigau (no adscrit): "Aquest govern va a la vela, sense rumb i a plaer dels cops de mar"

El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va anunciar el seu vot contrari “amb contundència i rotunditat després d'observar aquesta orquestrada comèdia a la que estem acostumats i d'una comissió d'hisenda extraordinària fallida. El fet de portar de pressa i corrents les inversions financerament sostenibles demostra la inoperància, la incapacitat i la deriva del govern, amb vostè al capdavant –senyora alcaldessa–, per dur a terme la gestió del dia a dia d'aquest Ajuntament. Aquest govern va a la vela, sense rumb i a plaer dels cops de mar. Aquest silenci origina desconfiança, la falta d'informació de la qual disposo i el reguitzell de dubtes i desconfiances juntament amb la pujada de la brossa d'un 14%; crec que no és el moment de fer segons quines inversions i cal destinar recursos a alleugerar les butxaques dels cambrilencs”.

David Chatelain (PP): "Destinar una partida de 677.000 euros a la compra del celler amb tots els problemes que arrossega Cambrils?"

El portaveu del PP –David Chatelain– també es va mostrar molt crític. En primer lloc va afirmar que, “sobta que es faci aquesta distribució del superàvit a aquestes alçades de l'any quan ja es podia haver fet quan es va tancar –febrer de 2019– i estem al novembre. En tots aquests mesos no han estat capaços de tramitar la distribució del superàvit? Ara ens trobem amb una corredissa del govern per no haver planificat a temps o despertar-se tard”. Chatelain va afirmar que, “no tinc res a dir amb les accions destinades a il·luminació, pavimentació... que tothom sap que són més que necessàries, però destinar una partida de 677.000 euros a la compra del celler amb tots els problemes que arrossega Cambrils? Amb voreres que són un risc, contenidors desbordats, espais bruts... És tan necessari adquirir un edifici que ja està catalogat com a Bé d'Interès Local i que ja està protegit? Cal fer-ho ara? Quan hi problemes molt més importants? Han perdut el nord”. A més, el regidor popular que el cost definitiu d'aquesta compra seria d'uns 823.000 euros per l'adquisició del contingut de l'edifici.

Ana López (PSC): "El celler està catalogat com a Bé cultural d’interès local i com molt bé sap està més que protegit i no corre cap perill"

Per part del PSC, Ana López va mostrar la seva disconformitat “pels incompliments continus d'aquest equip de govern o millor dit equip de ‘desgovern’ a on la seva Alcaldessa -sra. Mendoza- incompleix dia rere dia les seves promeses i acords presos als plenaris. I si no, m’agradaria que m’expliqui perquè no s’ha incorporat el crèdit acordat per: contractar un estudi urbanístic per a la consolidació i expansió del Polígon Belianes?; l'acord per reforçar la il·luminació nadalenca? Del Pla integral de remodelació de vials i voreres per import d’1,5 milions d’euros? Continuem denunciant una vegada més la falta de previsió, de planificació i de serietat que practica contínuament aquest equip de ‘desgovern’ i que desemboca en un ocultisme preocupant. L’informe de l’interventor és de data 31 d’octubre. Han passat 23 dies i vostès ja sabien que si volien aplicar una part del superàvit a inversions sostenibles ho havien d’haver fet ja, com cada any… Però clar, no oblidem que com fins dilluns no es van posar d’acord en la compra del celler de la cooperativa, no s’ha pogut fer abans i ara al·leguen temes tècnics per amagar les seves discrepàncies i incapacitats. Per cert... una despesa de més de 817.000 euros en la que no hi estem gens d’acord. El celler està catalogat com a Bé cultural d’interès local i com molt bé sap està més que protegit i no corre cap perill. A Cambrils, tant el Castell de Vilafortuny com el Parc Samà tenen la mateixa catalogació… També pensen comprar-los? O amb aquesta compra estan tornant algun favor?”. Per tot plegat, el PSC va votar en contra

Juan Carlos Romera (Cs): "És increïble (la compra del celler) amb totes les necessitats en matèria de neteja, llums, brosses...”

Des de Cs tampoc es van mostrar d'acord amb les inversions previstes pel govern i també van votar en contra. “No estem gens d'acord que més del 72% de les noves incorporacions d'inversions financerament sostenibles vagin a una sola partida –la compra del celler de la Cooperativa Agrícola– amb caràcter urgent i extraordinari. És increïble amb totes les necessitats en matèria de neteja, llums, brosses...” va dir Juan Carlos Romera. Segons el portaveu, “quina credibilitat tindrà el PAM en el què suposadament estan treballant? Què inclourà el PAM? No s'ha explicat ni comentat res, com sempre. Pensava que eren un govern d'esquerres però es produiran baixes en plans d'ocupació, joves, tecnologia, urbanisme... és d'una incoherència absoluta”.

De fet, cap dels grups de l'oposició va estar d'acord amb algunes baixes de partides destinades a les modificacions de crèdit. Es van referir a una partida de 100.000 euros procedent de la RLT; 13.750 euros per a plans d'ocupació; informàtica, noves tecnologies i domòtica de l'Ateneu Juvenil per valor d'uns 70.000 euros, així com la climatització de les dependències de la Policia Local per import de 20.000 euros.

L’Apunt

Picabaralla per les formes de convocar una comissió d'hisenda d'urgència

Un altra de les qüestions que va generar controvèrsia i que va rebre la crítica de tots els grups va ser la forma en què s'havien dut a terme les comissions d'hisenda prèvies al ple. Segons van explicar, el dilluns 18 de novembre es va celebrar una comissió ordinària d'hisenda –sense cap problema– i el mateix dilluns al migdia es va convocar una altra comissió amb caràcter d'urgència per a l'endemà a les 8.15 hores. Per fer una convocatòria d'urgència cal que s'aprovi aquesta necessitat d'urgència. Tant David Chatelain com Ana López van explicar que, donada l'absència d'alguns regidors del govern, no van guanyar la votació. No obstant això, es va acabar celebrant la comissió. Aquesta comissió, per tant, no va ser vàlida. Segons va dir López, "l'acta de la comissió no reflectia el veritable resultat de la votació; podríem parlar de falsedat de document públic".

Prèviament, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va dir que "a la comissió extraordinària d'hisenda es va detectar que no hi va haver el quòrum suficient perquè tingués validesa" i que calia incloure els diferents punts econòmics a l'ordre del dia del ple. David Chatelain del PP li va retreure que "la comissió no va ser nul·la per falta de quòrum. El quòrum hi era i els regidors hi érem. El problema és que els que no tenien els vots per tirar endavant la convocatòria d'urgència era l'equip de govern. Va ser nul·la, perquè vostès no van complir amb les obligacions d'assistència".

Comenta aquest article