Salut i igualtat
L'Ajuntament ofereix tallers a les escoles per fomentar la igualtat i detectar conductes de risc
L’Ajuntament de Cambrils ha organitzat dos tallers per fomentar la igualtat de gènere i detecció de conductes de risc entre l’alumnat de 1r i 2n de primària de les set escoles de Cambrils, dins el Programa d’activitats en matèria de salut i igualtat. Les dues activitats de conta contes, a càrrec de Sílvia Palazón, s’han portat a terme durant els mesos d’octubre i novembre. El conta contes "El tresor del Drac Rebuf" ha transmès a l’alumnat de 1r de primària el valor de la diferència i la igualtat de tracte i d’oportunitats, a través de nous referents on nens i nenes es mostren des de les emocions i les fortaleses personals que ambdós tenen.
L’activitat "El Tigre i el Gos" s’ha ofert a l’alumnat de 2n de primària durant el mes de novembre. A través del simbolisme i la metàfora, els personatges d’aquest conte permeten veure com es manifesta la figura que representa la violència masclista (maltractament psicològic com insults, menyspreus, humiliacions i amenaça d’agressió física, control i domini, aïllament i abús social i ambiental, abús econòmic i destrucció de l’autoestima) però també la que representa la igualtat i respecte, la confiança i suport, la honestedat i responsabilitat.
Els contes coeducatius són un instrument molt valuós per reforçar aquesta socialització igualitària a través de les històries amb les que la canalla s’emmiralla. El conta contes fomenten el trencament dels estereotips de gènere en l’alumnat, mostrant, en aquest cas que les nenes són també persones valentes, decidies, lliures, autònomes, heroïnes.
L’alimentació saludable, la prevenció del càncer i el consum de drogues
Com cada any l’Ajuntament de Cambrils ha posat a disposició de les escoles i instituts de Cambrils el Programa d’activitats en matèria de salut i igualtat pel curs escolar 2019-2020que es composa d’activitats en l’àmbit de la igualtat i la salut dirigit a l’alumnat de primària i secundària. Les activitats impulsades pel departament de Salut Pública Municipal van començar a l’octubre i finalitzaran en el mes de maig.
El programa també portarà a les aules temes com l’alimentació saludable, la prevenció del càncer o el consum del tabac i haixix. El Programa conté activitats per fomentar l’alimentació saludable, divertida i interactiva, la prevenció de malalties com el càncer de pell, la prevenció del consum del tabac i haixix, la prevenció de les addicions a les noves tecnologies i la importància del canvi climàtic i la seva incidència en la nostra salut. També es realitzaran dos teatre – fòrums dirigits a l’alumnat de 2n i 3r de la ESO per promoure la igualtat, la llibertat, el respecte i la confiança mútua, així com per tractar temes com l’homofòbia.
A causa de la bona acollida de la prova pilot durant el 2019, també es compta amb la col·laboració de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, que oferirà un any més l’activitat de “Petits/es investigadors/es“ durant el més de març a l’alumnat de 4t de primària. L’objectiu del taller és apropar la investigació als/les més petits/es a través de voluntaris/es que ensenyen una sèrie de conceptes científics a partir d’explicacions teòriques i experiments pràctics.