L'exposició "L'Hospital de Sang de Cambrils als documents" arriba a l'Arxiu Municipal de Reus
La passejada fins a la Casa Sant Josep, el passat 22 d'octubre, va ser una de les activitats amb més participació |
L'exposició que s'instal·larà serà una versió ampliada de l'exposició original que es va poder veure al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils entre el 27 de setembre i el 15 de novembre de 2006, dins del cicle d'activitats que l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils va organitzar entorn a l'Hospital de Sang. Des d'aleshores, l'exposició també s'ha anat enriquint amb noves fotografies de famílies d'infermeres i metges que han sortit a la llum en el transcurs de la recerca. Aquesta és una mostra de documents escrits, fotografies i plànols que ens acosten a la creació i a la vida quotidiana d'aquesta institució sanitària que va funcionar durant tota la Guerra Civil a la Casa Sant Josep, al terme municipal de Vinyols i els Arcs.
L'exposició complementa el cicle de xerrades "La rereguarda d'una guerra", que organitza l'Arxiu Municipal de Reus. Dins d'aquest mateix cicle, el dimecres 31 de gener a un quart de nou del vespre, es farà la xerrada "L'Hospital de Sang de Cambrils", a càrrec de l'arxivera municipal de Cambrils, Montserrat Flores, en la qual s'explicaran les principals conclusions obtingudes en la recerca.
Els resultats de la recerca
L'Hospital de Sang de Cambrils va funcionar entre el juliol de 1936 i el gener de 1939, en un edifici construït l'any 1925 com a noviciat dels Germans de La Salle, al terme municipal de Vinyols i els Arcs. Al llarg de la guerra va funcionar com a hospital de convalescència i de rereguarda on va rebre milers de ferits es desconeix la llista completa d'hospitalitzats procedents de diferents fronts, amb moments de gran intensitat coincidint amb la batalla de Terol, la caiguda del front del Segre i, sobretot, la batalla de l'Ebre. També va acollir pacients civils que van poder rebre una assistència mèdica i quirúrgica mai assolida a Cambrils en cap altre moment de la seva història.
La recerca la duen a terme l'Arxiu Municipal de Cambrils (AMCAM), el Museu d'Història de Cambrils i els historiadors Manel Tarés i Ignasi Martí. En els darrers 12 mesos els treballs de recerca han permès entrevistar una cinquantena de testimonis orals i localitzar documents de fons familiars una quarantena de fotografies i apunts que s'utilitzaven en la formació de les infermeres. També han permès localitzar a l'arxiu de la parròquia de Santa Maria de Cambrils la llista de les 315 persones que van morir a l'Hospital de Sant i van ser enterrades al cementiri de Cambrils.
Recordem, també, que entre els passats mesos de setembre i novembre es va dur a terme un primer cicle d'activitats de divulgació. Es van fer tres exposicions, tres xerrades, una sessió de poesia, una projecció de documentals, una projecció de cinema de guerra o una passejada comentada des de Cambrils fins a l'edifici de l'Hospital, que va comptar amb molt bona acollida i a més va comptar amb la presència de diversos testimonis que van compartir els seus records i emocions amb el centenar d'assistents. Totes les activitats del cicle van comptar amb la presència d'un total de 4.653 persones i es va encetar una reflexió col·lectiva sobre la Guerra Civil a Cambrils: quines forces polítiques i socials hi van actuar i quin paper va tenir en el seu entorn durant el conflicte, contribuint a la construcció de la memòria històrica de Cambrils.
Actualment, la recerca continua oberta i es continuen entrevistant infermeres, pacients, auxiliars i descendents de metges i soldats, i es manté un apartat de divulgació a la pàgina web de l'Arxiu Municipal de Cambrils.