Cultura

Es presenta a Cambrils un llibre sobre la vida del polític reusenc Antoni Fabra

Per Ignasi Martí

L’historiador local Josep Salceda, al mig, va fer la presentació del llibre de Pere Anguera

L’editorial Cossetània, en col-laboració amb la Fundació Roca i Galès, ha publicat la biografia realitzada per Pere Anguera sobre el polític reusenc Antoni Fabra, que va estar vinculat a Cambrils. La presentació es va fer la tarda del passat 12 de març a la sala d’actes de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, entitat amb la qual Antoni Fabra havia tingut una estreta relació. Antoni Gavaldà, com a director de la col·lecció de publicacions sobre cooperativisme que està realitzant la Fundació Roca i Galés, va explicar que aquest estudi és el segon volum d’aquesta col·lecció. També va agrair a Josep Salceda la cessió d’una valuosa fotografia sobre Antoni Fabra.

La presentació de Josep Salceda

En la seva intervenció, l’historiador local Josep Salceda va comentar el fet que era la primera vegada que presentava un llibre i que en aquest cas li feia molta il·lusió pel fet que havia conegut personalment Antoni Fabra. Del llibre d’aquest polític nascut a Reus el 1879, Salceda en va destacar la seva incessant tasca com a divulgador i promotor del moviment cooperativista durant tota la seva vida. Salceda va explicar que Fabra va ingressar molt jove a les files del PSOE, des d’on va mantenir unes postures espanyolistes. La carrera política d’aquest reusenc va ser meteòrica i Salceda en va destacar el fet que tot i formar part del Comitè de Vaga de la Setmana Tràgica a Barcelona, el 1909, Antoni Fabra sempre es va mostrar contrari a les cremes d’edificis religiosos.

Antoni Fabra, a Cambrils

Després de fer un repàs de la vida de Fabra, Josep Salceda va voler explicar les seves vivències d’aquest polític que un cop retornat de l’exili a l’Amèrica del Sud, el 1949 es va establir en un mas que havia comprat a principis de la dècada dels 30 a Cambrils, concretament a prop dels pins del Calafat. Salceda va explicar la passió que tenia Antoni Fabra pel mar i com al mas s’hi va fer construir una torre que deixava entrar la llum exterior i que es va convertir en el seu despatx de treball, des d’on escrivia articles per a diferents diaris estrangers. Josep Salceda va definir Antoni Fabra com “un home senzillíssim, assequible” amb qui hi va mantenir nombroses converses fins al 1977, any en què morí, a Cambrils, on està enterrat.

Les paraules de l’autor

L’historiador Pere Anguera va definir la biografia de Fabra “com la d’un personatge frustrat: quan tenia 25 anys tractava de tu a tu” amb tots els dirigents europeus de l’obrerisme “i en canvi es va mantenir en un segon terme”. Anguera va destacar l’activa tasca de difusió dels valors cooperativistes en diferents països centreamericans, “però no acaba de cristal·litzar”. Per l’historiador reusenc, la meteòrica carrera política i activista (diputat amb la República, destacat paper a l’OIT, redactor de l’Humanité...) i el seu ostracisme posterior pot portar a tot tipus de suposicions sobre la seva ideologia un cop va retornar de l’exili. Igualment va destacar que el seu espanyolisme ha impedit que no hagi estat una figura reivindicada pel socialisme català posterior. La presentació del llibre es va acabar amb interessants aportacions i intervencions del públic que van acabar d’apropar-nos a la figura d’aquest personatge i la seva vinculació amb Cambrils. L’acte va ser organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils.

Comenta aquest article