Informació general

Els veïns del port demanen que es reparin les deficiències en el paviment dels carrers remodelats fa pocs mesos

Per Lluís Rovira i Barenys



Montserrat Martínez, Montserrat Matas, Maria Morell i Lluïsa Anchuela van presidir la reunió de veïns, el passat divendres al vespre al Centre les Basses
Les obres de remodelació de la plaça de l'Església de Sant Pere i els carrers del voltant, que van quedar enllestides abans del passat estiu, no han estat de l'agrat dels veïns. Així es va fer palès a l'assemblea que va tenir lloc el passat divendres al Centre les Basses i en la que hi van participar poc més d'una vintena de persones.
Els veïns consideren que hi ha deficiències d'obres sobretot en el tema del paviment. Segons Lluïsa Anchuela, membre de l'Associació de Veïns del Barri Antic del Port, "ens estem trobant que després de vuit mesos d'estar enllestides les obres tenim un paviment que no es pot ni veure; està brut, totes les rajoles es mouen i n'hi ha moltes d'escantonades, a més les pilones de varis carrers no estan fixades".
Els membres de l'Associació de Veïns es reuniran properament amb els representants municipals per a parlar d'aquestes qüestions. Segons Anchuela el que es procurarà "és que el fet que aquestes obres estiguin mal fetes i de que aquest paviment no sigui el més adient, això no ens repercuteixi a la llarga i que d'aquí a un any i mig o dos anys ens trobem que s'ha de tornar a canviar el paviment i que els veïns haguem de tornar a pagar per l'errada del govern municipal".
A la reunió del passat divendres es va recordar la visita als carrers remodelats que van fer membres de l'associació de veïns amb l'alcalde el passat 5 de desembre per comprovar totes aquestes deficiències esmentades. En aquell moment el compromís de l'alcalde, segons van manifestar els veïns, va ser que a partir del 8 de gener es farien les reparacions oportunes i que, de moment, aquestes reparacions encara no havien començat.

Desviació de l'obra de 300.000 euros

Els veïns del port també posen èmfasi en un altre aspecte relacionat amb aquestes obres. Segons va manifestar Lluïsa Anchuela, "hi ha hagut unes desviacions molt importants, d'un 30% respecte al pressupost inicial. Des del projecte inicial fins que ens arriben les liquidacions definitives veiem que hi ha hagut un increment de 300.000 euros. Sabem que hi ha una subvenció per part de Comerç de la Generalitat per a aquestes obres però aquesta subvenció no es veu reflectida en la disminució dels nostres rebuts. Nosaltres el que volem és veure cap on han anat aquestes desviacions, com s'ha portat tot això i, com a tema prioritari, que tots acabem contents amb aquestes obres".
Cal dir que els veïns van aconseguir un ajornament en el pagament de les contribucions especials per a la reforma d'aquests carrers. Així doncs, els veïns tenen temps fins el 23 de febrer per a pagar les contribucions especials. Qui vulgui fer el pagament fraccionat haurà de posar-se en contacte amb l'Ajuntament i sol·licitar-ho. En aquest cas s'haurà d'abonar el 25 % de l'import de manera inicial i la resta es pot ajornar fins a 1 any repartit en 12 terminis i amb un interès del 6,25%.

Sense aparcament gratuït

En el decurs de l'assemblea també es va fer palès el descontentament d'alguns veïns pel fet que un cop estiguin enllestides les remodelacions de tots els carrers del port no hi haurà cap plaça de pàrquing gratuït des de la Rambla de Jaume I fins el port. També es va informar als veïns que poden presentar instàncies adreçades a la regidoria de Seguretat Ciutadana per a demanar targetes amb preus especials per a aparcar a les zones blaves.

Les cases del carrer de Consolat de Mar

Un tema que l'associació de veïns té aturat és el de reivindicar la connexió entre el carrer Consolat de Mar i la plaça de l'Església de Sant Pere. Per a fer aquesta connexió, segons explica Àngels Matamoros membre de l'associació de veïns, s'haurien d'enderrocar els números 14 i 16 del carrer de Consolat de Mar, "vam fer una recollida de signatures demanant l'enderroc d'aquestes dues cases. En dos dies vam recollir 185 signatures però ho vam aturar perquè portava molta confrontació als propietaris de les cases implicades i vam preferir no posar més mala maror i que fos l'Ajuntament que digués com s'havia de solucionar el problema". Val a dir que en el darrer POUM aprovat a finals de 2005, es contempla un pas de vianants entremig d'aquests dos immobles.

Activitats festives i culturals

L'Associació de Veïns del Barri Antic del Port va néixer el passat mes de setembre. Precisament el naixement d'aquesta associació va estar motivat, segons va explicar la seva presidenta, Montserrat Matas, "pel descontentament que hi havia per part del veïnat ja que no se'ns havia tingut per res en el tema de les obres de remodelació dels carrers". Aquesta associació contempla la zona compresa entre la Rambla de Jaume I i el port i, ara per ara, té unes 50 famílies associades. Montserrat Matas va manifestar que l'associació engegarà aviat activitats culturals i festives.
La junta de l'associació està composada per Montserrat Matas, com a presidenta, Maria Morell com a secretària i Montserrat Martínez com a tresorera. Com a vocals hi ha Àngels Matamoros, Lluïsa Rom i Lluïsa Anchuela. A banda, hi ha Jaume Matamoros i Jordi Font com a socis fundadors.

Comenta aquest article