Informació general

Serveis

Comaigua emet un comunicat de l'AEAS davant les informacions que vinculen el consum d'aigua de l'aixeta i el càncer de bufeta

Per Redacció

Imatge de recurs d'una aixeta
Imatge de recurs d'una aixeta | Cedida

Arrel de diferents notícies recents que vinculaven el consum d'aigua de l'aixeta i el càncer de bufeta –per un agent químic en l'aigua potable anomenat trihalometans (THM)–, Comaigua ha volgut emetre el comunicat oficial de l'AEAS (Associació Espanyola d’Abastaments i Sanejament) traslladat al Ministeri de Sanitat, en qual s’expliquen els valors guia fixats per l'OMS, que es basen en els estudis que contínuament realitza la seva agència IARC (International Agency for Research on Cancer), l'organisme científic de referència mundial en l'estudi del càncer.

En aquest comunicat s'informa del següent: "les aigües de consum subministrades a Espanya –en la seva condició d'aptes–, compleixen en tots els casos amb l'exigent normativa de la legislació espanyola –basada en la legislació de la UE– que fixa els valors màxims admissibles de cadascun dels components a controlar en les aigües. Aquesta normativa pren com a base les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i, per al cas dels components potencialment cancerígens, aplica un factor de seguretat addicional, per tant, resultant amb uns valors encara més restrictius. Els valors recollits en la normativa europea encara són més exigents que els valors guia fixats per l'OMS, que es basen en els estudis que realitza la seva agència IARC (International Agency for Research on Cancer), l'organisme científic mundial en l'estudi del càncer. Així doncs, les empreses subministradores d'aigües de consum estan complint amb uns valors molt més estrictes que els establerts per la pròpia OMS".

La directiva europea fixa un límit de 100 μg/l (trihalometans) i els valors de la xarxa sempre són inferiors"

Segons aquest comunicat, en el cas dels trihalometans (THM), "la directiva europea fixa un límit de 100 μg/l (micrograms per litre). Per a una aigua APTA per al consum humà, els valors mitjans obtinguts en les analítiques de la xarxa són sempre inferiors a aquests valors i, en els últims anys s'han anat optimitzant amb l'aplicació de Plans de Seguretat de l'Aigua i amb la millora dels tractaments de potabilització existents. D'acord amb l'últim document disponible en el SINAC (Sistema de Informació Nacional d'Aigües de Consum), de l'any 2018, el valor mig obtingut a nivell nacional va ser de 27,35 μg/l (gairebé quatre vegades inferior al paràmetre referenciat), sobre 48.286 controls efectuats anualment".

Per altra banda, "l'esborrany de la nova Directiva Europea d'Aigües de Consum –que previsiblement es publicarà durant 2020–, manté el mateix límit actual para els trihalometans (THM). (...). En qualsevol cas, el control de l'aigua per al consum humà –popularment denominada potable– està assegurat per l'autoritat sanitària corresponent i les dades i resultats d'aquest control estan recopilats pel SINAC, que està a disposició dels ciutadans a la web del Ministeri de Sanitat i existeixen alertes i procediments de declaració de no aptitud de l'aigua de consum humà".

Comenta aquest article