Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Festa de l'Oli
La XVI Festa de l'Oli de Vandellòs reuneix uns 200 participants
Prop de 200 persones van participar, aquest passat diumenge 19 de gener, a la XVI Festa de l’Oli de Vandellòs, segons ha explicat la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, que va organitzar aquesta jornada gastronòmica a les seves instal·lacions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
Entre aquestes persones, hi havia l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, i diversos regidors del consistori; el president de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, Agustí Margalef; el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré; i el diputat Carles Pellicer en representació de la Diputació de Tarragona.
Tots els participants van poder gaudir per 4 euros d’un esmorzar popular en què, a més de tastar l’oli nou de la Cooperativa, van menjar pa torrat, llonganissa, cansalada, arengades; i van beure vi negre i aigua. De l’elaboració de l’allioli se’n van encarregar sis veïns del municipi. Després de l’esmorzar, hi va haver un sorteig d’una cistella amb productes de l’Agrobotiga. La tirada oberta de bitlles, prevista a partir de les 11 h, es va haver d’anul·lar a causa de la pluja.
De les olives arbequina, en major part, reguer i una petita part de salivenca, s’obté a Vandellòs un oli afruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.