Informació general

Cambrils acollirà la segona Trobada Internacional sobre Gavines Mediterrànies el proper mes de març

Per Berta Ruiz



Exemplar de gavina capnegre que es va capturar el març de l'any passat, per mesurar-la, pesar-la i col·locar-li les anelles
El proper mes de març, entre els dies 8 i 11, es farà la segona Trobada Internacional sobre Gavines Mediterrànies de Cambrils i Riudecanyes. La primera trobada internacional es va fer fa 10 anys a Pas de Calais (França). Aquest congrés va dirigit a naturalistes i científics, que es dediquen a llegir les anelles d'aquestes aus -amb un telescopi- arreu de tot Europa per tal d'estudiar-ne els moviments.

Per aquesta trobada es preveu que arribin a Cambrils ornitòlegs de tot Europa, sobretot d'Anglaterra, França, Bèlgica i Catalunya, per tal d'exposar els seus estudis sobre les gavines. Per exemple, d'on provenen les gavines de Cambrils, quantes en venen, com evoluciona una determinada colònia de cria o com es dispersa l'espècie cap l'oest d'Europa. Aquests experts també exposaran les tècniques de captures de gavines per al seu posterior anellatge.
Recordem que el 13 de març de l'any passat, un grup de voluntaris de l'Institut Català d'Ornitologia va fer un anellatge de gavines capnegre, a la platja situada al costat de la desembocadura del barranc de la Mare de Déu del Camí, tal com va informar Revista Cambrils Diari Digital. Aquell dia es van capturar momentàniament unes 18 gavines capnegre per tal de mesurar-les, pesar-les i col·locar les anelles, una metàl·lica en una pota i una altra de plàstic de color blau amb una numeració visible per ser observades a través d'un telescopi.
En aquella trobada, Albert Cama -membre de l'Institut Català d'Ornitologia- s'assegurava que durant la primavera a Cambrils, hi ha la població de gavines capnegre més important del món. Una població que s'estima en uns 40.000 exemplars d'aquesta espècie. Durant l'encontre de l'any passat també es va plantejar la possibilitat de que Cambrils acollís un congrés europeu sobre la gavina, que finalment tindrà lloc del 8 a l'11 de març.

Durant aquesta trobada es faran nombroses activitats, en les què els participants podran observar la colònia de gavines capnegre a les platges de Cambrils i a la riera de Riudecanyes i es faran xerrades dirigides als ornitòlegs participants en aquest encontre internacional.

Comenta aquest article