Informació general

L'Agència Catalana de l'Aigua es prepara per fer front a un possible escenari de sequera aquest 2007

Per Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua es prepara per fer front a un possible nou episodi de sequera per aquest 2007, semblant al que es va patir durant l'any 2005. Per aquest motiu, l'Agència Catalana de l'Aigua activa els instruments i les accions necessàries per tal de prevenir l'entrada en un possible escenari d'alerta, si continua l'evolució actual de les reserves d'aigua.

Aquests darrers mesos es caracteritzen per una sequera pluviomètrica, ja que les reserves dels embassaments de les conques internes de Catalunya ja estan al 48,4% de la seva capacitat. Tot i que durant aquest primavera puguin produir-se pluges, Catalunya ha d'assumir un escenari de sequera per aquest 2007, donada aquesta mancança de pluges que redueix les reserves. Si continua aquesta situació podrien produir-se problemes en la satisfacció adequada de les demandes d'aigua per a l'abastament de les poblacions en moltes de les conques hidrogràfiques i sistemes de gestió de recursos arreu del territori. La situació actual és de contingència, davant aquest probable episodi de sequera, atenent a la tendència de descens d'aquestes reserves hidràuliques.

L'ACA activa els instruments per fer-hi front

L'Agència Catalana de l'Aigua ha implantat una sèrie d'instruments i plans de gestió que inclouen diverses mesures per reduir el consum d'aigua, la recuperació dels aqüífers, i en el pitjor dels casos, l'aplicació del Decret de sequera, que preveu diferents escenaris i restriccions en tots els àmbits.
S'ha constituït un Comitè Permanent de la Sequera, que impulsarà la redacció d'un Decret de mesures excepcionals, el qual reguli els escenaris de gestió i les mesures a adoptar en cada fase i també s'encarregarà d'impulsar la redacció i l'aprovació del Pla de Gestió de sequeres (PGS) de Catalunya.
Per altra banda, de manera temporal també es constituirà la Comissió de Gestió de la Sequera, la qual s'encarregarà de l'execució i l'acompliment dels objectius que decideixi el Comitè.
Aquestes actuacions es duran a terme en diferents escenaris: escenari de prealerta -amb intensificació del seguiment de l'evolució de les reserves i mesures de caràcter informatiu-, escenari d'alerta -reducció en un 15% de les dotacions de reg, intensificació de les mesures d'estalvi i restriccions-, escenari d'excepcionalitat -reducció en un 45% les dotacions de reg, major intensificació de mesures d'estalvi en les xarxes d'abastament, restriccions als usos ambientals- i escenari d'emergència amb restriccions d'abastament.

Campanya de sensibilització

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, durà a terme a partir del mes de febrer, una campanya de sensibilització per fomentar un consum responsable de l'aigua per promoure'n l'estalvi. Aquesta campanya tindrà l'eslògan "Per tenir aigua, tanca l'aixeta", adreçada a tots els catalans i respon a la necessitat d'informar sobre la gravetat del problema que està provocant la disminució dels recursos hídrics, conscienciar i educar a la població per modificar-ne els hàbits i actituds i fomentar l'aprofitament de recursos no potables i la reutilització d'aigua.

Comenta aquest article