Informació general

Escombraries

Ana López (PSC): «Per a vostès és molt més just aplicar un 14% a tota la població, tant si fan bé la recollida selectiva com si no»

El PSC va presentar, el 27 de gener, una moció per a impulsar mesures en matèria de recollida i gestió d'escombraries. Va rebre el suport del PP i Cs, però el govern va rebutjar les propostes presentades

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'un camió de recollida de brossa per davant del Port
Imatge d'arxiu d'un camió de recollida de brossa per davant del Port | Patrícia Muñoz

El PSC va presentar, el passat 27 de gener, una moció per a impulsar mesures en matèria de recollida i gestió d'escombraries. Segons va defensar la seva portaveu –Ana López–, "atenent a la pujada del 14% prevista per aquest any, des del PSC considerem que s’han de prendre accions de cara a l’any vinent per tal de millorar l'eficiència i la eficàcia del servei, i per afavorir que els ciutadans s’involucrin amb una política seriosa amb incentius i una bona comunicació".

Per fer-ho possible, des del PSC van presentar una bateria de mesures a desenvolupar i aplicar tant en les campanyes de SECOMSA com en les ordenances fiscals per l’any 2021. Aquestes mesures van ser: "l'aplicació de la taxa en funció de la generació estimada de residus, per exemple segons la superfície de l’habitatge; nova tarifació de l’ús de la deixalleria, ja amb aquestes accions es redueix la fracció rebuig, la més contaminant i penalitzada en el tractament; impulsar campanyes efectives de sensibilització i estudiar la implementació d’incentius, com per exemple la creació de targetes de fidelització per als ciutadans que participin en determinades accions ambientalment positives (compostatge domèstic, ús de les deixalleries, etc.)"

Lluís Abella: "El que sí estem fent és estudiar la implementació d'incentius a través d'algun mecanisme"

Tant el PP com Cs es van mostrar favorables a la moció i van votar a favor. Per contra, l'equip de govern hi va votar en contra. Segons va exposar el regidor de Serveis –Lluís Abella–:"la moció parla de les ordenances de 2021; fa poc hem aprovat les del 2020, per tant, ja en parlarem quan arribi. Pel que fa a la proposta d'aplicar la taxa en funció de la generació de residus –segons la superfície de l'habitatge–, ja els vam dir que a l'actual ordenança ja hi ha una diferenciació entre habitatges, apartaments o xalets, edificacions adossades o aïllades i també en funció si estan ubicades en el nucli urbà o en urbanitzacions. El càlcul de la superfície de l'habitatge no té res a veure amb el nombre de persones que hi viuen". Això, tal com va apuntar Abella, "estaria molt bé per a poblacions estables, però no és el cas de Cambrils no, ja que aquí en el mes d'agost es produeixen gairebé 3.500 tones i al febrer 1.447 tones, això és un increment del 234%". Sobre el tema de campanyes, el regidor de Serveis va manifestar que "és una tasca diària que mai hem de deixar de fer. Ara mateix tenim la campanya de "La bona brossa" i una altra a nivell escolar. El que sí estem fent és estudiar la implementació d'incentius a través d'algun mecanisme. El que volem fer és tenir-ho ben avaluat i un cop els tinguem definits, promourem una possible nova tarifació per posar-la dins dels preus de la brossa. Per tant, de moment, no li acceptarem la moció".

Ana López: "S'han de posar a fer els deures ja perquè sinó al 2021 diran que pel 2022"

Com a rèplica, la portaveu del PSC –Ana López– va manifestar: "entenc que per a vostès és molt més just aplicar un 14% directament a tota la població, tant si fan bé la recollida selectiva com si no. Això és el que m'està dient. L'aplicació en funció de l'habitatge no es pot aplicar perquè no seria just i, augmentar el 14% és just? Crec que és voluntat política. A les darreres ordenances fiscals no van intentar ni transaccionar ni negociar amb nosaltres. Ara, nosaltres ens avancem perquè com ho han d'estudiar amb tant de temps, doncs crec que s'han de posar a fer els deures ja perquè sinó al 2021 diran que pel 2022".

Comenta aquest article