Informació general

L'Ajuntament aprova el Pla Municipal de Participació Ciutadana

Per Judit Pinazo



Salvador Matas, Robert Benaiges i Ramón García Mateos, dimarts passat en la roda de premsa prèvia al ple
L'any 2003 l'Ajuntament va iniciar el procés per tal de dotar al municipi d'un pla de participació ciutadana. Des d'aleshores s'han impulsat diferents línies de participació, com per exemple el procés participatiu d'urbanització del Parc del Pinaret, s'han creat els Consells de Barri, la figura del defensor del ciutadà o la creació de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC). El passat 30 de gener en el ple municipal es va aprovar el Pla Municipal de Participació Ciutadana.

Segons va explicar Salvador Matas el passat dimarts en la roda de premsa prèvia al ple, el Pla de Participació Ciutadana ha estat un dels eixos importants pel qual va apostar el govern municipal des de l'inici de la legislatura, "fins el moment no gaire existent". Per fer-ho, segons Matas "necessitàvem un instrument que regulés de forma global els temes de participació i que els impliqués directament en els diferents sistemes de treball de l'Ajuntament". Un Pla perquè la participació fos un element sempre present en qualsevol acte, en qualsevol gestió i qualsevol iniciativa que hi hagués en l'Ajuntament, explicava Matas.

Tot i que el pla de participació s'ha aprovat recentment durant l'últim any s'ha treballat en la seva elaboració, disseny i validació i el procés ha comptat amb la participació de regidors, tècnics, membres dels consells consultius, membres d'associacions del municipi i persones a títol individual. De la reflexió feta i de les propostes que han sortit de les trobades s'ha fet el Pla Director de Participació, que vol marcar unes línies estratègiques que es desenvoluparan en accions concretes.

Presentació del Pla

Tal i com va informar Salvador Matas, el document on es recullen les línies d'avaluació i d'actuació del pla es penjaran properament a la plana web de l'Ajuntament, per tal que la gent que hi estigui interessada en pugui conèixer el seu contingut. Per altra banda, el proper 8 de febrer al Centre Cultural es farà la presentació pública a la ciutadania del Pla Director. Una de les novetat que es presentarà, segons explicava Matas, és la presentació d'una carta de compromís del teixit associatiu, un document que comprometrà a les entitats a impulsar processos participatius "no només hem volgut fer un pla que impliqui a l'Ajuntament, sinó que les entitats o la ciutadania també s'han d'implicar en  el que és el foment de la participació".

Comenta aquest article