Jornades de la Galera
L'activitat «Galeres en viu» mostra el viatge de la galera des del mar fins la llotja
El passat divendres a la tarda –igual que s'havia fet el divendres 14 de febrer– es va organitzar l'activitat "Galeres en viu", que va consistir en una visita guiada a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors. En el marc de les Jornades de la Galera, la gent que va acudir a l'activitat va poder conèixer de prop el moll pesquer, les arts de pesca que practiquen els pescadors cambrilencs i els productes que pesquen com per exemple la galera, així com visitar la llotja on es prepara i se subhasta el peix. En aquesta ocasió, les explicacions van anar a càrrec d'Albert Piqué, membre de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils.
Durant el recorregut, Albert Piqué va explicar les diferents arts de pesca que hi ha a Cambrils: el tresmall, la llum i l'arrossegament, com treballa cada sector i quines captures obtenen les diferents barques que hi ha al moll de Cambrils. Al llarg de la visita guiada, els participants van poder comprovar in situ l'anada i vinguda de carros amb caixes de peix, així com el quefer dels pescadors en l'hora punta de feina el moll. De fet, a aquella hora, les barques ja estaven a port netejaven les embarcacions, els pescadors triaven el gènere i el netejaven per portar-los fins la llotja. Piqué va agafar un exemplar de galera i va mostrar el seu aspecte que és diferent en mascles i en femelles. És un marisc força peculiar que viu en llocs arenosos a uns 50 metres de profunditat i del qual se n'agafa més quan hi ha mala mar i que, ara, –al mes de febrer– és la millor època de l'any per trobar-ne. També va comentar que la flota de l'arrossegament que actualment compta amb 13 embarcacions és la que més pesca aquest producte. Un producte que, anys enrere, era poc apreciat i poc conegut per a molta gent, però que ha agafat molt volada d'ençà de les jornades. Tot i això, sempre ha estat un ingredient indispensable dins de la cuina tradicional cambrilenca pel seu potent sabor.
Finalment, en la darrera part de la visita, el grup també va poder accedir a linterior de les instal·lacions de la Confraria, on van observar el procés d'etiquetatge i classificació dels productes. En aquest espai és on els compradors participen a la subhasta i poden comprar el peix i el marisc.