Arquitectura
«El viatge de l'aigua» de Comaigua, projecte guanyador de la selecció Emporia dels Premis nacionals d'arquitectura efímera
El projecte "El viatge de l’aigua" de Comaigua, un espai innovador per al coneixement del cicle integral de l'aigua situat a la seu de l'empresa a Cambrils, ha estat guardonat en la categoria Miscel·lània, Selecció Emporia, de la 8a edició dels Premis Emporia, els Premis Nacionals d’Arquitectura Efímera, a nivell estatal. Aquest premi, atorgat pel Col·legi de Dissenyadors d'Interiors i Decoradors de Catalunya i l’agència degana de certificació d’estàndards d’excel·lència Veredictas Excellence Standards, reconeixen l’excel·lència i la qualitat en aspectes constructius i el respecte pel medi ambient, d’aquest espai atemporal i cultural per divulgar el coneixement sobre el cicle de l’aigua.
Projecte d’educació mediambiental que combina tradició, disseny, sostenibilitat i innovació
"El viatge de l’aigua", ubicat al jardí de la seu de la Companyia Comarcal de Gestió Municipal d’Aigües al Baix Camp (Comaigua) a Cambrils, és un projecte que combina tradició, disseny, sostenibilitat i innovació, i neix amb l’objectiu d’apropar el coneixement de les diferents dimensions de la cultura de l’aigua i de sensibilitzar sobre el valor d’aquest element primordial per a la vida i la sostenibilitat del planeta.
La instal·lació, inaugurada el passat setembre, té l’aparença d’un circuit continu, però, en realitat, es tracta de 7 instal·lacions independents, una per a cada etapa del cicle de l’aigua, que encaixen perfectament i creen un tot únic. A més, cadascuna d’aquestes parts inclou un circuit de retorn de l’aigua independent, que fa que s’aprofiti millor i la instal·lació sigui 100 % sostenible. Tot i que inicialment el públic objectiu del projecte és eminentment escolar, la instal·lació també està a disposició de tots els públics en dates puntuals.
Premis Emporia 2019
Els Premis EMPORIA reconeixen aspectes constructius i de comunicació, com la relació de l'espai amb l'ús, la relació entre la decoració i els valors de la marca, les millors solucions tècniques, la creativitat o el respecte pel medi ambient. Arriben a la seva 8a edició organitzats pel Col·legi de Dissenyadors d'Interiors i Decoradors de Catalunya i Veredictas Excellence Standards, amb el suport del Consejo General de Colegios Oficiales de Decoradores y Diseñadores de Interiores de España, Universidad Politécnica de Madrid, ETSAB de Barcelona, les principals associacions del sector firal i els principals mitjans del sector.
El jurat dels premis EMPORIA està format exclusivament per representants d'associacions professionals, premsa tècnica i especialitzada del sector, sense cap membre de caràcter protocol·lari. Aquest és un aspecte clau perquè el jurat dels EMPORIA aporti el màxim rigor i criteri, els dos imprescindibles perquè sigui realment un estàndard d'excel·lència reconegut en el mercat de l'arquitectura efímera.
Victoria Castillo, “alma mater” del projecte
La dissenyadora d’interiors especialista en arquitectura efímera i CEO de mermeladadexocolate, Victoria Castillo, és l’alma mater d’aquest projecte. Amb una gran experiència en el sector, s’emmarca dins d’un disseny innovador amb alternatives fresques i un disseny sostenible, amb una metodologia treballada des de la vessant emocional amb fabricació manual, a on les persones són també protagonistes. La dissenyadora, planteja respostes a les necessitats d’avui en dia en què la tecnologia, el respecte per l'entorn i el disseny contemporani poden ser complementaris.
En outsourcing amb OLALON, agència de màrqueting digital, publicitat i disseny, i el departament de Comunicació de la Companyia Comaigua, s’ha treballat conjuntament en aquest projecte i s’ha inspirat en el popular joc de construcció Kapla, un disseny sostenible que va més enllà dels estàndards actuals per ser un referent en el món de l’aigua.