Informació general

Les rieres de Riudecanyes i de Riudoms s'inclouen en la revisió del nou inventari de zones humides de Catalunya

Per Berta Ruiz



Aspecte de la zona humida que hi ha prop de la desembocadura de la riera de Riudecanyes
El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya ha presentat el nou inventari de les zones humides de Catalunya, -coincidint avui amb el Dia Internacional de les Zones Humides- entre les quals hi estan incloses les desembocadures de les rieres de Riudecanyes i de Maspujols de Cambrils. Ambdues catalogades "com a zones litorals lligades a les dinàmiques fluvials ".

Recordem que la riera de Riudoms ja va ser objecte fa uns anys, d'un projecte de restauració i ordenació, per tal de conservar-ne la important fauna i flora existent. Segons el Departament de Medi Ambient de la Generalitat, aquesta zona destaca pel seu interès faunístic, gràcies a estar situada en un punt de pas de les principals rutes de migració d'ocells d'Europa occidental i Àfrica.
Per altra banda, recordem que el passat mes de novembre es va aprovar el projecte de protecció i restauració ambiental del tram final de la riera de Riudecanyes -en el tram comprès entre el pont de la via fèrria i la desembocadura al mar-. Amb aquesta actuació es construirà una escullera i s'arranjaran els trams de major erosió, es conservarà la llacuna natural i s'adequarà la zona com a espai de lleure i zona verda per a l'ús de la ciutadania.

L'inventari recull un total de 682 zones humides a Catalunya

L'any 2001 es va elaborar l'Inventari de zones humides de Catalunya, i amb aquesta nova revisió, s'inclouen 68 zones més, fet que eleva la xifra total d'aquest tipus d'ecosistemes a 682. Cal destacar que, les dues rieres cambrilenques que hi apareixen -riera de Riudoms i Riudecanyes- ja van ser recollides en el primer inventari de l'any 2001. El nou inventari és fruit dels treballs d'elaboració del Pla de protecció, iniciat l'any 2006, que ha permès elaborar una diagnosi d'aquests espais de gran biodiversitat de fauna i flora i establir-ne una tipologia. La majoria d'aquests espais formen part d'espais naturals de protecció especial o bé estan protegits del PEIN -Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya- o de la Xarxa Natura 2000.

El Pla de protecció -desenvolupat conjuntament per la Direcció General de Medi Ambient Natural i l'Agència Catalana de l'Aigua- també ha de garantir la protecció d'aquests ecosistemes aquàtics, assegurar el manteniment i conservació i regenerar les zones humides dels espais naturals litorals. També es treballa en la recuperació i la restauració de la flora, la fauna i els recursos hídrics de les zones humides, actualment degradades i establir unes línies d'acció que permetin una valorització dels recursos naturals d'aquestes zones per a l'establiment d'activitats científiques, culturals, d'oci o esbarjo.

Comenta aquest article