Societat

Nutrició

Mireia Luna: «Hi ha el típic mite de 'hem de menjar de tot'; però potser el 'de tot' engloba aliments que no són aliments»

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada sobre nutrició que va oferir Mireia Luna a la Biblioteca
Un moment de la xerrada sobre nutrició que va oferir Mireia Luna a la Biblioteca | Berta Ruiz

La dietista i nutricionista Mireia Luna va oferir una xerrada, el passat divendres a la tarda a la Biblioteca Josep Salceda i Castells titulada "Els mites sobre nutrició, què diuen els experts i les expertes?", amb motiu del Dia Mundial de la Salut. Durant la sessió, tal com va comentar Mireia Luna a revistacambrils.cat, "critiquem aquelles creences que ens envolten des de sempre. Per exemple, si comparem la nostra cultura amb d'altres veiem moltes diferències, llavors per què creiem que la nostra està bé i les altres no? Al matí a l'aixecar-nos, el nostre esmorzar el relacionem amb la llet, amb les galetes o un entrepà però, per exemple, si viatges a l'Àsia i busques un esmorzar així no n'hi ha. Per què el nostre esmorzar és "saludable" i no el seu?".

"La indústria alimentària ha fet que aliments que no ho són, nosaltres els tinguem instaurats com que han d'estar a la nostra dieta"

Per altra banda, Mireia Luna també va parlar de "l'adaptació de l'ésser humà, què ha passat, per què som així, per què aquests mites i aquestes creences que tenim des de petits, doncs perquè ens ho han repetit tantes vegades ens ho creiem i ni tan sols en dubtem". En aquest punt, la dietista i nutricionista va anomenar alguns quants mites que hi ha instaurats i que són molt freqüents com per exemple que "la fruita engreixa a la nit" o que "els hidrats de carboni engreixen". Segons va dir Luna, "els fruits secs són hipercalòrics, i què que siguin calòrics, potser és més important la qualitat d'aquestes calories que la quantitat". També hi ha un altre mite típic de: "hem de menjar de tot". Què vol dir de tot? Potser el 'de tot' engloba aliments que no són aliments. En aquest cas, la indústria alimentària ha fet que aliments que no ho són, nosaltres els tinguem instaurats com que han d'estar a la nostra dieta: un exemple d'això serien les galetes".

Pel que fa a la dieta mediterrània –considerada una de les més saludables–, Mireia Luna es va referir a l'estudi Predimed –sobre els seus beneficis–. Segons va explicar, "la nostra, la que fem dia a dia, moltes vegades no és dieta mediterrània. La dieta mediterrània es caracteritza per moltes verdures, fruites, llegums, fruits secs. Quantes vegades mengem fruits secs a la setmana? Molts pacients em diuen que 'no' perquè engreixen. Doncs s'haurien de fer cada dia. De la dieta mediterrània ens falten moltes característiques que no les fem.

Comenta aquest article