Informació general

El projecte d'extracció de sorres del fons marí, pendent d'estudi

Per Judit Pinazo



Tram de litoral del terme municipal de Mont-roig del Camp que limita a la desembocadura de la riera de Riudecanyes
En la reunió que va mantenir el passat dijous 1 de febrer,  l'alcalde –Robert Benaiges– acompanyat de diferents regidors amb tècnics de la Direcció de Costes de l'Estat al Ministeri de Medi Ambient,van transmetre la posició d'oposició de l'Ajuntament respecte al projecte d’extracció de sorres dels fons marins, que el Ministeri de Medi Ambient vol dur a terme enfront del tram de costa comprès entre Cambrils i l’Ametlla de Mar.

Segons Benaiges, els tècnics del Ministeri els van explicar que el procés de posada en marxa d'un projecte d'aquestes característiques és llarg i que abans que s'iniciï "encara hi ha pel mig temes d'extracció de terrenys". Tot plegat, doncs està de moment una mica aturat. Segons Benaiges, els tècnics els van assegurar que farien una avaluació del que els havien comentat i de l'informe presentat per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat (DGPAM), que, recordem, ha considerat l'actuació com a molt perjudicial per l'ecosistema marí.

El projecte

Recordem, que tal i com ja va informar Revista Cambrils Diari Digital en l'edició del passat 5 de gener, el projecte pretén dur a terme un dragatge marí considerable, que podria arribar als 3.000.000 metres cúbics, per tal de construir espigons i esculleres, i regenerar les platges de diferents punts d'aquest tram de costa. Pel que fa a regeneració de platges es parla, entre d'altres, de la regeneració del tram comprès entre la riera de Riudecanyes i la punta de la Pixerota, que es troba al terme municipal de Mont-roig del Camp amb el límit amb el de Cambrils, en el qual es crearia una platja d'una amplada de 50 metres en uns dos quilòmetres de litoral.

El dragatge marí que el Ministeri vol portar a terme es localitza en tres llocs concrets. El primer d'ells està situat davant de la Central Nuclear de Vandellós amb una possible extracció de 1.003.520 metres cúbics de sorres, la segona extracció és la del tram de costa que va des de la platja del Cristall i la Cala Puentes, a Miami Platja, amb un volum extraïble de 638.512 metres cúbics de sorres i finalment l'última zona serà la situada enfront de la platja de l'Estany Gelat a Mont-roig del Camp, on s'hi pot fer una extracció de 858.364 metres cúbics de sorres.

Comenta aquest article